Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ingen skrattar när bostadsbyggandet sjunker

Replik till Vi vill bygga bostäder åt alla - inte bara åt dem med tjockast plånbok införd i DD den 4 december.

Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge.

"Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer". Så beskriver Kim Söderström och Johan Lindholm vår bransch i samband med att Byggnads presenterar en rapport om Sveriges bostadspolitik. Som företrädare för 3 700 seriösa bygg- och anläggningsföretag välkomnar vi Byggnads vilja att bli en röst i debatten. Det saknas en bostadspolitik för alla som varken har kapital, kötid eller kontakter.

Sveriges Byggindustrier delar Byggnads uppfattning att den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett generationssvek. Det skärpta amorteringskravet ligger som en våt filt över nyproduktionen av bostäder. Hyresregleringen skapar inlåsningseffekter som gynnar insiders och gör att det byggs färre hyresrätter för vanligt folk.

Konsekvensen? Antalet påbörjade bostäder har minskat med en tredjedel sedan konjunkturtoppen 2017. Tappet är störst i Stockholmsområdet och glädjande nog är konjunkturen starkare i Dalarna.

Vi har också kritiserat regeringens investeringsstöd till byggbolagen

Bostadsinvesteringarna i länet ökar med två procent under perioden 2018-2020. Samtidigt vet vi att 14 av 15 kommuner i Dalarna uppger till Boverket att det råder underskott på bostäder. Hårda lånevillkor för byggherrarna och brist på attraktiv detaljplanelagd mark gör att det byggs färre bostäder än vad som behövs även här.

Det är inte så vi skapar en bostadspolitik på schyssta villkor. Och det blir inte bättre om pajkastningen mellan parterna ökar. Tvärtemot vad Kim Söderström och Johan Lindholm påstår är Byggbolagens marginaler inte högre än övriga näringslivets. Förra året uppgick de fem största byggbolagens rörelsemarginal till fyra procent. Det kan jämföras med sju procent för näringslivet i stort. Än mer intressant blir jämförelsen när den inkluderar försäkringsbolag som Folksam, bostadsbolag som Familjebostäder och banker som Swedbank. Folksams och Familjebostäders marginal uppgick till drygt 10 procent och Swedbanks till 60 procent.

Sveriges Byggindustriers medlemsföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Generation efter generation bygger vi bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan. Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen. Därför verkar vi för en bostadspolitik som i högre utsträckning baseras på riktade stöd till individen - såsom ett subventionerat bospar för unga och en översyn av bostadsbidragen. Vi har också kritiserat regeringens investeringsstöd till byggbolagen.

Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge. Ingen skrattar när nyproduktionen av bostäder sjunker.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier

Eva Thor, Sveriges Byggindustrier Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips