Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Israel visar att de aldrig kan tänka sig en tvåstatslösning i enlighet med FN:s önskemål

Annons

Den 7 augusti skrev Lars Adaktusson i DN om hur Sverige borde frysa vårt stöd till FN:s palestinska flyktingorgan UNRWA, efter att en internationellt uppmärksammad granskningsrapport hyser misstankar om korruption och misskötsel i den inre kretsen. Men den egentliga anledningen till att Adaktusson vill frysa biståndet handlar snarare om att han ifrågasätter FN:s uppdrag gällande resolution 194.

För det första, vad är det för vedertagen antisemitism Adaktusson pratar om att UNRWA sprider? Ingen av länkarna i hans artikel säger något om det. Däremot bör man känna till att nästan all kritik av Israel kan ses som antisemitism — till exempel en ödmjuk önskan om att se en utredning av eventuella israeliska utomrättsliga avrättningar — som satte Margot Wallström på sjätte plats på Simon Wiesenthals svarta lista över antisemiter. Standarden för Israels ständigt låga förtal i syfte att strypa debatten saknar all trovärdighet.

Och om det är verklig antisemitism han vill bekämpa borde han börja med de fanatiker som utgör den ”kristna högern” jämte Donald Trump, som har en fundamentalistisk tro på att bistå Israel i allt tills dess att all världens judenhet fallerar och Israel måste bli kristet.

Men faktum kvarstår att Israel inte har låtit en enda palestinier, varken någon av de som bodde i Palestina samt deras efterlevande, att bosätta sig i dagens Israel — medan vilken utländsk medborgare som helst kan bli nationell israelisk medborgare så länge de bär rätt nationalistisk identitet, nämligen ”judisk”.

Adaktusson skriver att UNRWA har gett de palestinska flyktingarna, som Israel drev ut under den etniska rensningen runt 1948, en permanentad offerroll istället för att integrera dem i samhället som man gjorde med en del av övriga arabvärldens fördrivna judar när man så småningom integrerade dem i Israel.

Men faktum kvarstår att Israel inte har låtit en enda palestinier, varken någon av de som bodde i Palestina samt deras efterlevande, att bosätta sig i dagens Israel — medan vilken utländsk medborgare som helst kan bli nationell israelisk medborgare så länge de bär rätt nationalistisk identitet, nämligen ”judisk”. Och de ”israeliska araber” som bor i Israel har inte alls fullständiga israeliska rättigheter utan diskrimineras med hjälp av närmare 60 israeliska lagar, enligt den israeliska organisationen Adalah.

Ur Adaktussons mun kommer Benjamin Netanyahus ord ut. Han vill retuschera bort det faktum att Israel bara kunde skapas med hjälp av massutdrivningar, plundringar, massmord och genom att man totalförstörde över 400 palestinska byar och likaså det faktum att FN kräver att de och deras ättlingar har rätt att antingen få återvända eller erhålla ekonomisk kompensation. Israel är selektivt invandrarvänliga när det handlar om att skapa en ”judisk” majoritet, men är inte särskilt öppna för invandring i största allmänhet utan internerar dem i fängelseliknande faciliteter (ibland i flera år) tills dess att de kan slussas vidare till Israel och till andra länder.

Och med över 600 000 olagliga bosättare i ett sönderhackat Västbanken och östra Jerusalem visar Israel att de aldrig kan tänka sig en tvåstatslösning i enlighet med FN:s önskemål. Adaktusson har fel i nästan alla åsikter han yttrar och ingen sansad människa borde tro på dem.

Fredrik Wadman

— Tankesmedjan PALPAC

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips