Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag är åtalad för att jag försökte stoppa dödandet

Idag befinner jag mig på de åtalades bänk för att försvara mitt deltagande i en blockad som ägde rum utanför ett slakteri förra året.

Det var en handling av omtanke för alla de oskyldiga och försvarslösa djur som dödas varje dag i Sverige.

 Det är inte rimligt att lagar som sägs skydda djuren samtidigt ger utrymme till att använda våld, utnyttja och döda dem

 

Jag står åtalad för ”ohörsamhet mot ordningsmakten”, vilket betyder att jag inte följt polisens order. Jag håller med om att det är bra att lagar och regler finns och att dessa bör följas. Men det är inte rimligt att lagar som sägs skydda djuren samtidigt ger utrymme till att använda våld, utnyttja och döda dem.

 Vi hade aldrig accepterat en sådan behandling av människor, varför gör vi det då med djur?

Omkring 100 miljoner landlevande djur dödas varje år i Sverige för smak, bekvämlighet och tradition. De är medvetna och kännande varelser precis som människor. De kan känna smärta, sorg, glädje och kärlek. Trots deras förmågor och känslor, är tvångsinseminering, gasning och splittrande av familjer, dagliga rutiner inom djurindustrin och allt sker inom lagens ramar.

Vi hade aldrig accepterat en sådan behandling av människor, varför gör vi det då med djur?

 

Det behöver inte vara på det här sättet. Vi har ett val. Vi kan välja att inte stötta det här och istället värna utvecklingen mot ett samhälle där omtanke och respekt gäller alla, oavsett art. Vi kan själva välja mat i livsmedelsbutiken som inte innebär att djur dödas och vi kan kräva av våra politiker att de stöttar en utveckling där utnyttjandet och dödandet av djuren på sikt upphör. 

Max Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips