Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jobb som byggnadsarbetare - men vem vet hur länge till?

Jag är byggnadsarbetare, stolt medlem i Svenska byggnadsarbetarförbundet. Jag jobbar heltid, sliter och förädlar material med min kropp fem dagar i veckan, skattar, bor, konsumerar och fostrar mina barn i Falun men hur länge till?

Den osunda och ofta kriminella konkurrensen som bedrivs av de östeuropeiska företagen, gör att jag och mina kamrater i förlängningen inte kommer ha något jobb att gå till, och våra chefer som driver företagen går i konkurs.

Såväl offentliga som privata beställare vill ha lägsta möjliga pris, detta gör att man blundar för de vidriga, ibland slavlika förhållanden som våra utländska kamrater utsätts för. De är inte dumma i huvudet, de vet vad de har rätt till, precis som vi svenska byggnadsarbetare. Men de vet också att de är här och jobbar för att de är billigare. Ställer de sig upp och kräver rätt lön blir de skeppade tillbaka på nästa båt.

Det är dags att ta hotet på den svenska arbetsmarknaden på allvar, annars kommer vi och kommande generation att förlora våra jobb

För att få stopp på detta nationella problem, högaktuellt i vår region, krävs att vi gör gemensam aktion. Det är dags att ta hotet på den svenska arbetsmarknaden på allvar, annars kommer vi och kommande generation att förlora våra jobb. Tjänstemännen får börja plugga polska och lettiska på kvällar och helger samtidigt som vi byggnadsarbetare får sätta oss på kammaren och fundera på hur vi ska försörja oss.

Men tappa inte hoppet kamrater, kampen är redan igång. Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke har granskat utländska underentreprenörer i över två års tid. Han och Veidekkes djupgående granskningar visar att 50 - 90 procent av alla östeuropeiska företag fuskar på något sätt. Det är fusk med löner, skatter, arbetsmiljö och pensioner. (Det tyder på att 99 procent av de östeuropeiska företagen måste fuska för att kunna konkurrera med varandra).

Äntligen ställer sig ett företag upp och säger - Nu är det nog! Äntligen får Byggnads lite draghjälp i frågan! Facket har kämpat i motvind länge nog. Tillsammans kan staten, facket, seriösa byggföretag och beställare vända trenden men det krävs ett hårt arbete och där lovar jag att jag och mina kamrater kommer att hjälpa till.

Genom dessa ord slår jag näven i bordet och uppmanar våra lokala företag, såväl stora som små att ställa er bakom Byggnads och Veidekkes kamp. I detta fall är vi allierade.

Sträck på er så gör vi det här tillsammans. Enade vi stå, söndrade vi falla.

Kristoffer Tinnerholm

byggnadsarbetare och ordförande i Faluns Byggnadskrets

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips