Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kan vi hoppas på en human lösning för de ensamkommande?

Regeringen vill förbjuda förnekande av Förintelsen, samtidigt som den statliga förföljelsen av Sveriges ensamkommande ungdomar pågår med oförminskad intensitet. Kan vi hoppas på en human lösning för de ensamkommande, eller kommer det an på kommande generationer att minnas och berätta?

Ett förbud mot att förneka Förintelsen föreslås nu av regeringen i syfte att komma åt högerextrema krafter. Samtidigt springer man själva den främlingsfientliga högerns ärenden genom att systematisk förfölja Sveriges ensamkommande ungdomar, på skattebetalarnas och det svenska civilsamhällets bekostnad.

Det är vi, vanliga medlemmar av det svenska civilsamhället, som öppnat både våra hjärtan, våra privata hem och våra plånböcker, som bär upp de ungas värdighet och många gånger direkt håller dem vid liv.

Nu undrar vi, och säkert många med oss, om det även blir straffbart att förneka kriget i Afghanistan

Nu undrar vi, och säkert många med oss, om det även blir straffbart att förneka kriget i Afghanistan, där många av Sveriges ensamkommande ungdomar har sitt ursprung.

Ska det nu bli straffbart att offentligt smutskasta och sprida falska rykten om de ensamkommande i allmänhet, och om de afghanska ungdomarna i synnerhet?

Ska det bli straffbart att fortsätta tvångsutvisningarna av våra familjemedlemmar, skolelever, idrottskamrater och församlingsmedlemmar till ett av världens bevisligen farligaste länder?

Eller kommer det an på kommande generationer att starta kampanjen "Om detta må ni också berätta", om Sveriges behandling av de ensamkommande ungdomarna från 2015 och framåt?

Kommer det an på kommande generationer, att fortsätta berätta om hur barnkonventionen kunde kringgås genom godtyckliga åldersuppskrivningar, om skandalen med de ovetenskapliga medicinska åldersbedömningarna som skakade Rättsmedicinalverket, och om gränspolisens jakt på de unga, ända in i skolor och privata hem?

Och kommer det an på kommande generationer att utfärda förbud mot att förneka att migrationsminister Morgan Johansson (S) faktiskt beskrev Sveriges tvångsutvisningsavtal med krigsdrabbade Afghanistan som "en framgång för Sverige" i oktober 2016, och aldrig har dementerat det sedan dess? Det kan tyckas osmakligt att jämföra dagens situation i Sverige med Förintelsen, men det började inte med gaskamrarna. Det började ganska exakt så här.

EvaMärta Granqvist

Joel Larsson

Båda är medgrundare av kampanjen "Håll ihop Sverige" och redaktörer för rapporten "Hitta en human lösning för Sveriges ensamkommande ungdomar - nu!"

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips