Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Katastrof för unga i Falun

"Vi är barn av vår tid" är en text som är lika aktuell idag som den var när den skrevs 1978 av Nationalteatern. Idag: Gården är stängd för längesedan -snuten jagar tonårsgäng.

De som tror att nedskärningar på våra barn och ungdomar medför en bra framtid får nog snart se att det blir katastrof. Ja, om det inte redan är det här i Falun?

Att unga idag själva ska ta initiativ till att göra saker, gynnar bara barn och unga som redan har stöd från vuxna. Det behövs en plats som man spontant kan gå till på eftermiddagar och kvällar, där man tillåts få vara utan krav på aktivitet. Ett ställe att hänga på, kunna ta en kaffe och ha tillgång till vuxna som man känner och som känner igen dig.

Falun har inte haft politisk prioritering för barn och unga i kommunen

Det är just på ett sådant ställe som det skulle kunna upptäckas att man hamnat snett, vilka man umgås med, eller om man mår dåligt. Att sätta stopp för den trygghet som många barn och ungdomar haft i fritidsgårdarna med de vuxna som jobbat där, och säga till dem att själva ta initiativ till att göra aktiviteter, kommer bara att leda till ensamhet - och i värsta fall kriminalitet.

I dessa tider då det är distansstudier för många, kan fritidsgårdarna vara ett ställe där man faktiskt skulle kunna träffas, naturligtvis med de coronarestriktioner som finns. Falun har inte haft politisk prioritering för barn och unga i kommunen.

Barn som är i riskgruppsområden behöver bra skolor med legitimerade lärare. Det behövs bra relationer mellan barn och vuxna, med fokus på barnens hälsa. Skolan är väldigt viktig del i ett barns liv för att de ska kunna känna sig trygga och lära sig.

Enligt Håkan Leifsman från Karolinska Institutet som är forskare och utredare (narkotikasituationen i Dalarna) säger att Falu kommun har brister i undersökningar inom hälsa/narkotika/alkohol etcetera för unga. Missbruk resulterar i att de som brukar - dör tidigare, det blir även en utvidgande skada för anhöriga.

Falu Kommun spenderar även för lite pengar, resurser, hälsofrämjande och förebyggande arbete på unga och även vuxna som behöver hjälp. Om man vill att det ska kosta multum så är det här den bästa metoden för "att inte göra något är den dyraste metoden" (citat taget från planetyouth.org).

Forskningen säger att narkotikamissbruket har ökat så mycket bland unga män i Falu kommun, att det sticker ut från resten av Sverige. Lilla Falun, med hoppbackar, skidtävlingar och planer på en ny konserthall!

Vi behöver ett antal ungdomspoliser som gåendes kan patrullera i stan och närområden för att barn, unga och vuxna ska känna sig trygga och så att polisen får en "relation" med de unga och vuxna ute i kommunen.

Så som vi har det i Falun är en tydlig signal på ojämlikhet och utanförskap. Det måste bli en bättre politisk styrning för att arbeta bort det här och det kostar pengar, men vem vill inte spendera pengar på våra barn och deras framtid?

Som Håkan Leifsman säger "Det är aldrig försent i någons liv att förebygga, även om de redan är i utanförskap, kriminalitet och missbruk!"

I Reykjavik, Island, de nu under pandemin satsat extra pengar på skolan med särskilda program för att hjälpa barn och ungdomar med distans.

Malin Nissinen

Åsa Brolin

Kjell Nordqvist

Vänsterpartiet Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips