Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: (KD): Offentlighetsprincipen är ett viktigt inslag i demokratin

Artikel 5 av 18
Chefskarusellen i Falu kommun
Visa alla artiklar

Annons

Därför valde vi i Kristdemokraterna att göra en JO anmälan av de bort raderade mejlen i samband med visselblåsarärendet i Falu kommun:

Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges grundlagar. Den ger en unik insyn i all offentlig verksamhet och kallas i dagligt tal offentlighetsprincipen. Den gäller för all offentlig verksamhet i landet, vilket ger varje medborgare en unik möjlighet att kunna ta del av allmänna offentliga handlingar hos myndigheter och förvaltningar. 

Vi måste vara på vår vakt för att återerövra den svenska öppenheten.

Syftet är att ge insyn för att kunna kontrollera hur politiker och tjänstemän sköter kommunen.  Denna rättighet har funnits sen 1766 då den första gången skrevs in i grundlagen, och är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle. Tack vare den lagen så kan vi motverka maktmissbruk, korruption, slöseri, fusk och fiffel med våra gemensamma tillgångar.

Läs mer: Faluns kommundirektör Dan Nygren ska ha raderat tusentals mejl

Tack vare offentlighetsprincipen kan vi kontrollera att myndigheter följer regaler och att medborgarna får en lika och rättvis behandling. Därför vill vi lyfta denna fråga för diskussion. Fler undersökningar visar tydliga indikationer på stora brister i efterlevnaden av offentlighetsprincipen. 

Kristdemokraterna i Falun anser att det krävs utbildning och ökade kunskaper kring offentlighetsprincipen för både personal, politiker och chefer i kommunen. Alla ska veta hur man ska agera när något oförutsett händer.  Till exempel är det som hände i Falu kommun med de tusentals mejl som raderades bara ett exempel på en icke varsam hantering som till och med kan vara skadlig för förtroendet för hur offentlighetsprincipen efterlevs. 

Öppenhet och insyn stärker rättssäkerheten genom att också förebygga korruption.

Självklart ska det granskas och noga kontrolleras så att det kan utmynna i ett ansvarsutkrävande. Öppenhet och insyn stärker rättssäkerheten genom att också förebygga korruption.

Här menar vi att även kommunala bostadsbolag måste bli bättre. Fler undersökningar visar att efterforskning sker när någon begär ut handlingar samt att man till och med vägrar att lämna ut handlingar eller undviker att svara på frågor.

Läs Mer: Faluns kommundirektör Dan Nygren avgår

Kort sagt Offentlighetsprincipen kan inte tas för givet. 

Vi måste vara på vår vakt för att återerövra den svenska öppenheten. Det är genom det som alla medborgare får möjlighet till insyn i den offentliga förvaltningen. Och vi tänker heller inte stillatigande acceptera att offentlighetsprincipen naggas i kanten.

Ett kunskapslyft i offentlighetsprincipen kan göra att fler våga stå upp för den svenska öppenheten som denna unika lag omfattar. Lagens efterlevnad stärker demokratin och medborgarnas rättigheter till insyn och inflytande. 

Katarina Gustavsson (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons