Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: (Kd): Så ska Sverige ska bli mindre attraktivt för kriminella ligor

Flera bostadsinbrott har nyligen skett runt om i Dalarna. Den som råkar ut för inbrott, blir inte bara utsatt för ett brott, utan också för en kränkning av det egna hemmet. Eftersom bara några få procent av bostadsinbrotten klaras upp är chansen till upprättelse liten. En kartläggning av Polisen från 2016 visar att utländska ligor står för upp till 50 procent av bostadsinbrotten i Sverige.

Polisen och Tullen måste kunna sätta upp så kallade ANPR-kameror

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige. Den som arbetar tillfälligt i Sverige eller är under en asylprocess kan få ett samordningsnummer och då även stå som ägare av en svenskregistrerad bil.

Läs mer: Villainbrott: Man har försökt bryta upp ett vapenskåp – polisen söker spår och ledtrådar

Tidigare samarbetade Transportstyrelsen med Polisen för att säkerställa att uppgifter från den med samordningsnummer som skulle registreras som ägare av en bil stämde. Så sker inte längre. Det finns 512 samordningsnummer som polisen har tittat på som sammanlagt äger 28 897 fordon.

Dessa personer betalar vare sig skatt, försäkring eller parkeringsböter. I somras stoppade Uppsalapolisen en bil vars ägare hade 9,1 miljoner i p-böter och som var officiell ägare till 3 342 fordon. Flera av dessa fordon med svenska registreringsskyltar, ägda av olika målvakter med samordningsnummer används nu av utländska stöldligor för att enklare kunna genomföra inbrott i olika bostadsområden. Flera av dessa bilar är direkt trafikfarliga.

Läs mer: Klockaffär utsatt för inbrott i Falun – krossade skyltfönster

Vad vill jag se för åtgärder för att försvåra för kriminella ligor att verka i Sverige? Den som har ett samordningsnummer ska inte kunna äga mer än ett fordon. Högre krav på de handlingar som krävs för att bli fordonsägare. Transportstyrelsen ska få i uppdrag att här bättre samarbeta med Polisen. Skatt och försäkring ska betalas.

Läs mer: Plundrade butiker med preparerad väska - häktad kvinna åtalad

Polisen och Tullen måste kunna sätta upp så kallade ANPR-kameror, som automatiskt läser av registreringsskyltar på bilar och därmed blir ett viktigt hjälpmedel i att stoppa brottslingar som färdas i bilar som är efterlysta och vars ägare inte betalar skatt och andra avgifter.

Underlätta för parkeringsbolag så att felparkerade fordon med en skuld på över exempel vis 5000 kr bärgas bort. Innan dessa fordon lämnas ut ska alla eventuella skulder som obetalda p-avgifter, fordonsskatt och försäkring betalas.

Med dessa åtgärder får vi bort många bilar som idag används av kriminella. Frågan är om Regeringen har modet att genomföra dessa så välbehövliga åtgärder?

Samuel Hedström (KD), Kommunpolitiker Borlänge

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel