Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimathotet: Stora delar av naturen kommer att slås ut

Miljöpartiet i Dalarna ställer sig bakom de krav som världens unga med Greta Thunberg i spetsen ställer på beslutsfattare - att agera snabbt på den kris som klimatförändringarna innebär och att lyssna på vetenskapen. Klimat- och miljöarbetet har aldrig varit viktigare – och framgång i arbetet är avgörande för mänsklighetens framtid på planeten jorden.

Idag upplever vi hur en ung människa, Greta Thunberg, allvarligt trakasseras för att hon säger att vi ska lyssna på vetenskapen när det gäller att agera snabbt i klimatfrågan. Hon säger många av de saker som klimat- och miljörörelsen har sagt i decennier och för det blir Greta anklagad på olika sätt av vuxna människor, till och med av världsledare. Den ena anklagelsen mer orimlig än den andra. Miljöpartiet tycker ett sådant agerande från vuxenvärlden är både sorgligt och beklämmande.

Vi har inte råd att förlora fler korallrev, arter, naturskogar eller sjöar och vattendrag

Klimatet kan inte vänta! Den biologiska mångfalden som vi är beroende av för vår överlevnad, är starkt hotad på grund av klimatförändringar och miljöhot. Världens beslutsfattare måste, precis som Greta hävdar, agera NU! Miljöpartiets förslag till åtgärder ska alltid bygga på solid vetenskaplig grund.

Inom några få år måste utsläppskurvan av koldioxid ha vänt nedåt. Det är en stor omställning av hela vårt samhälle som ska göras. Vi har inte råd att förlora fler korallrev, arter, naturskogar eller sjöar och vattendrag vilket kommer att bli följden av ”business as usual” gällande användning av fossila energikällor.

Stora delar av naturen kommer att slås ut av klimatförändringarnas konsekvenser. I omställningsarbetet ska vi värna mänskliga rättigheter såväl som skydda naturens rättigheter.

Omställningen måste styras av rättvisa principer och varje område och land ska bidra.

Vi ställer oss bakom de krav våra unga med Greta Thunberg i spetsen ställer: Vi ska ”föra en politik som går i linje med Parisavtalet och att vi globalt ska hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning”.

Miljöpartiet i Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips