Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/Klimatnödläge: Mänskligheten måste sluta gräva sin egen grav

Varje dag tillför vi energi i atmosfären motsvarande 400 000 Hiroshima-bomber, enligt NASA-forskaren James Hansen. Det blir fyra bomber per sekund. 365 dagar om året.

Genom att pumpa ut koldioxid i atmosfären håller mänskligheten på att förstöra sina egna livsförutsättningar.

Arktis havsis har minskat med 41 procent sedan 1979. En tredjedel av världens korallrev har försvunnit. Miljontals människor på vår planet drabbas av allt mer extremt väder. De stora folkvandringarnas tid ligger ännu framför oss.

Runt om i världen mobiliserar unga människor, många av dem utan rösträtt, för att de ska få leva ett liv med ett stabilt klimat. Med vilken rätt förstör vi deras livsvillkor på den här jorden?

Varje dag skapar vi nya onödiga tragedier för människor och för andra arter. För lösningen är förvånansvärt enkel.

Istället för att gräva vår egen grav kan vi sluta att gräva upp kol och olja.

Istället för att subventionera fossila bränslen – och därmed värma upp vår jord – behövs ett globalt pris på utsläpp, ett stoppdatum för fossila transporter och ett globalt trädplanteringsprogram.

Om drygt åtta år måste vi med nuvarande utsläppsnivåer helt sluta släppa ut koldioxid i atmosfären om vi ska klara 1,5-gradersmålet.

Klimatnödläget borde innebära att regeringen och riksdagsledamöterna och de svenska EU-parlamentarikerna fokuserar all sin vakna tid på att få EU att agera resolut under kommande klimattoppmöte i Santiago.

Mänskligheten befinner sig i en planetär kris och då måste våra politiker agera som om det vore en planetär kris. Gör ni det?

Pontus Björkman, engagerad i nätverket KlimatSverige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips