Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klokt vore att skrota LAS-utredningen

LAS-utredningens förslag om flera undantag vid uppsägningar på grund av arbetsbrist på mindre företag är en katastrof. Den som länge varit lojal mot samhället och sin arbetsgivare kommer i stället få förlita sig på arbetsgivarens godtycke som belöning för sin lojalitet och år av arbete.

När vi fackföreningsmänniskor ställer oss frågan vad vi ska ha en fungerande arbetsmarknad till, går tankarna till våra medlemmar. Vi vill att ett arbete skall ge förutsättningarna för trygghet och en fungerande tillvaro, där man vågar satsa på framtiden. Vi är vana att kalla detta för plikt och rätt. Att den som går till jobbet och gör sina timmar skall belönas med trygghet.

Därför är den tillsatta LAS-utredningen en katastrof för de branscher vi organiserar!

Därför är den tillsatta LAS-utredningen en katastrof för de branscher vi organiserar! Där man vill utöka undantagen vid uppsägning på grund av arbetsbrist från två på företag upp till tio anställda till fem för på alla företag.

Vi representerar en medlemskår som i väldigt stor utsträckning arbetar på mindre eller medelstora företag. Om arbetsgivarna kan undanta fem personer vid arbetsbrist kommer principen sist in först ut slås helt i spillror.

Eftersom våra medlemmar är kloka och ser sitt värde på arbetsmarknaden kommer de mindre företagen få mycket svårt att rekrytera kvalificerad personal och därmed få problem att växa. LAS-utredningen slår alltså inte bara mot våra medlemmar. Detta kommer att orsaka en tudelad arbetsmarknad. Därför är det faktiskt riktigt svårt att förstå när Centerpartiet länge vurmat för småföretagen och samtidigt pressar fram onödig lagstiftning som kommer slå hårt mot dessa.

För en fungerande och stabil arbetsmarknad krävs att parterna löser problemen gemensamt på ett ansvarsfullt sätt. Tack vare att vi länge haft starka parter på både arbetstagarsidan och arbetsgivarsidan har vi klarat av detta. Genom att teckna kollektivavtal med fredsplikt och justa villkor har vi länge kunnat garantera både trygghet, konkurrenskraft och flexibilitet i den modell vi idag kallar för den Svenska Modellen.

LAS-utredningen hotar nu sättet vi reglerar vår arbetsmarknad. För att kunna förhandla, att ge och ta, krävs det att parterna är någorlunda jämnstarka. Utifrån det vi fått ta del av i utredningen kan vi tydligt se att detta jämnstarka förhållande kommer att slås ur spel till arbetsgivarens fördel. Politikerna borde veta bättre än att vrida ansvaret ur parternas händer. Det vore en mycket olycklig lösning på ett problem som egentligen inte finns.

Bättre vore det om politikerna kunde släppa den här frågan. Vi som förhandlar för våra medlemmar tillsammans med arbetsgivarna har en nära förankring till verkligheten. Vi har alltid löst de problem som uppkommit och har en vilja att fortsätta ta det ansvaret.

I vår fackförening är vi vana vid att lösa problem vid förhandlingar. Det är något vi välkomnar. Vår inställning har länge varit att förhandling och samtal är metoden att lösa problemen för de branscher vi organiserar. Resultatet har blivit attraktiva branscher, där vi har trygga anställningsvillkor där företagen är konkurrenskraftiga och efterfrågar personal. Därför vi har klarat av att lösa problem nära branschen och de som gör jobbet, där problem uppstår. Därifrån är det långt till riksdagen och det märks tyvärr allt för väl när Centerpartiet och Liberalerna har låtit politisk och ideologisk klåfingrighet gå före det som är bäst för svensk arbetsmarknad.

Klokt vore att skrota LAS-utredningen och låta oss som kan den här typen av frågor lösa de problem som faktiskt finns på de verkliga arbetsplatserna.

David Aura

Verksamhetsledare Gävledala-kretsen Elektrikerförbundet

Urban Pettersson

Förbundsordförande, Elektrikerförbundet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips