Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunalråden borde kunna skilja strunt från väsentligheter

Annons

I en debattartikel i DD beklagar sig kommunalråden i Dalarnas kommuner över att maxhastigheten på några ställen har sänkts från 90 till 80 kilometer i timmen, en ändring som maximalt betyder 48 sekunder per mil på de sträckor som berörs. Kommunalråden talar om orättvisa mot landsbygden, om sämre trafiksäkerhet, arbetstidsbortfall och längre restider.

Har man inga bra argument, måste man låta de dåliga duga.

Med en debattartikel där kommunledningarna tydligt visar att de saknar förmåga att skilja strunt från väsentligheter, kan skrämma vem som helst till att hålla sig härifrån

Lägre hastighet innebär lägre risk för allvarliga olyckor och lägre hastighet ger lägre bränsleförbrukning oavsett drivmedel. En lägre bränsleförbrukning ger lägre bränslekostnader och lägre CO2-utsläpp. De lägre hastigheterna innebär således vinster i form av färre svåra olyckor, lägre bränslekostnader och mindre påverkan på klimatet.

När det gäller klimatpåverkan är lägre bränsleförbrukning en del av alla åtgärder som bidrar till att rädda Jorden. Om bilförare inte är villiga att bidra till mindre CO2-utslapp genom en så enkel åtgärd som att lätta på gasen, inställer sig frågan hur de ska klara de förändringar i vardagen som kommer att krävas i takt med översvämningar, bränder, torka och missväxt blir allt vanligare.

Att någon skulle välja bort att besöka eller flytta till Dalarna på grund av att det på några ställen skulle ta maximalt 48 sekunder längre tid att köra tio kilometer längs de vägsträckor som tidigare haft 90 kilometer i timmen som begränsning finner jag synnerligen osannolikt. Men med en debattartikel där Dalarnas kommunalråd tydligt visar att de saknar förmåga att skilja strunt från väsentligheter, kan skrämma vem som helst till att hålla sig härifrån.

Annika Rullgård

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips