Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kommunerna har ett ansvar för ungdomarna som flydde till Sverige!

Annons

För några tusen unga personer som kom till Sverige för ungefär tre år sedan är framtiden fortfarande oviss. De var barn när de flydde hit, och nu lever de i total ovisshet kring vad som gäller.

När den nya gymnasielagen röstades igenom av riksdagen var det ett erkännande av att en stor grupp unga hamnat i kläm på grund av onormalt långa väntetider hos Migrationsverket. De unga skulle få en ny chans. Men migrationsdomstolarna gör olika bedömningar och migrationsverket inväntar en domen i överdomstolen. Så det som var menat som en ursäkt och ett bevis på välvilja har vänts i ny vånda.

Rädda Barnen anser naturligtvis att vi som den rättsstat vi är skall ha tydliga lagar som ej ger utrymme för godtyckliga beslut. Vi vill påminna om att ensamkommande barn och unga är en särskilt utsatt grupp. Dessa ungdomar behöver därför få tydlig information om vad som händer och varför. De behöver också få stöd som gör att deras vardag fortsätter att fungera, någonstans att bo, en gymnasieplats och chansen att börja terminen samtidigt som sina klasskamrater.

Rädda Barnen understryker att den som har sökt uppehållstillstånd har laglig rätt att vistas i Sverige i väntan på besked. Detta gäller även de som sedan tidigare har ett utvisningsbeslut. För de som inte har rätt att bo på Migrationsverkets boenden och saknar andra alternativ är situationen särskilt allvarlig.

Enligt Socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver. Kommunerna där ungdomarna vistas har alltså ett lagstadgat ansvar för att de här ungdomarna får sina grundläggande behov tillgodosedda.

Vi kräver att kommunerna där ungdomarna vistas nu tar sin del av ansvaret för den nya situation som uppkommit. Vi kräver att de fortsättningsvis får tydlig information om vilka rättigheter de har, samt att de får det stöd som gör att vardagen fungerar här i våra kommuner.

Att få sina grundläggande behov tillgodosedda är en mänsklig rättighet. Vi tog emot dem 2015, vi har gett dem rätt att vara i Sverige här och nu, och med den rätten följer ett ansvar från vårt samhälle. Ett ansvar som vi har att ta utifrån de värderingar vårt samhälle på.

Rädda Barnen Dalarna genom Marianne Omne Pontén och Unni Öhman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons