Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Konsekvenserna av nedläggandet av lokala bankkontor är förödande

Södra Dalarnas Sparbank lägger ner sitt kontor i Långshyttan. Pensionärer, lokala företagare och personer som inte kan ta sig till Hedemora eller Säter kommer att drabbas. Ett sätt att rädda de små bankkontoren på landsbygden är att byta bank. Vi kunder har större makt än vi anar, skriver debattören Kjell Söderberg.

Det fyra stora bankerna i Sverige, Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken går bra. 2016 var bankernas vinst hela 92 miljarder kronor. Det kan jämföras med att grundskolan i Sverige kostar 97 miljarder. De otroligt stora vinsterna gör bankerna på boräntan. Bankernas marginal har ökat från 0,2 procent 2009 till idag 1,73 procent.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Bankledningen skiter i de äldre och föreningarna på landsbygden

Ett sätt att rädda de små bankkontoren på landsbygden är att byta bank. Vi kunder har större makt än vi anar.

Under de senaste 10 åren har inte mindre än 250 lokala bankkontor försvunnit. Värst i klassen är Swedbank med 188 nedlagda filialer. Dalarna har även drabbats av bankdöden. Under det senaste året har Handelsbanken för avsikt att lägga ner fem kontor i länet. Swedbank har på kort tid avvecklat sin verksamhet i Svärdsjö, Grängesberg, Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan och i Stora Skedvi. Konsekvenserna är förödande. Länsstyrelsen i Dalarnas har gjort en beräkning att 12 500 personer berörs om lokala bankkontor och uttagningsautomater försvinner på landsbygden. Det är inte bara äldre som drabbas utan också tillväxten på en liten ort. Mikaela Backman, Handelshögskolan i Jönköping, konstaterar i sin avhandling ”Regions, Human Capital and New Firm Formation” att det är viktigt med lokala bankkontor. I en intervju i Entré 2013 sa hon: ”Banker är viktiga för nyföretagande, både på landsbygden och i städerna. Men mest betydelsefulla är de på landsbygden. Lägger man ner ett bankkontor på landsbygden försvinner mycket lokalkunskap om regionen och invånarna där.”

LÄS OCKSÅ: Insändare: Ompröva beslutet att stänga bankkontoren i Långshyttan och St Skedvi

Ett sätt att rädda de små bankkontoren på landsbygden är att byta bank. Vi kunder har större makt än vi anar. Se bara på Nordeas flytt av huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. En miljon kunder har för avsikt att överge Nordea. Bland dem betydande fackföreningar såsom Kommunal, LO, Handelsanställdas förbund och Transportarbetarförbundet. Reaktionen är förståelig med tanke på att regeringen 2008 upprättade en stabiliseringsfond med skattemedel på 34 miljarder. Tack vare den fonden räddades Nordea från konkurs.

LÄS OCKSÅ: Nytt bankkontor öppnar i Säter – två andra stängs

Undersök vilken bank som passar dig! Ålandsbanken, Danske Bank, MittBolån, ICA-banken och SBAB är några alternativ på finansinstitut och fristående banker, och som har lägre ränta på bolån än storbankerna. Ålandsbanken är ett exempel på en liten bank, som inte bara har bättre lånevillkor utan också ger god kundränta på insatt sparkapital. Banken satsar också på lokal utveckling med tre kontor i Mariehamn, Brändö som har 485 bofasta innevånare och Kumlinge med 320 personer. Det kanske skulle vara något för de ansvariga på Södra Dalarnas Sparbank att göra ett studiebesök på Åland för att lära sig hur man bedriver bankverksamhet på mindre orter.

Även i Dalarna finns några mindre fristående banker. Den lilla orten Bjursås med 1 900 invånare har en egen bank som har öppet fem dagar i veckan.

Jag är född i Ljusdal och föredrar Hälsinglands Sparbank i Järvsö. Banken har god service och öppet alla vardagar. Det har gjort att näringslivet blomstrar och människor flyttar till orten. Järvsö har på några år ökat från 1 400 invånare till 1 800. Hälsinglands Sparbank menar att deras uppdrag kan sammanfattas på följande sätt: "Från första början var bankens syfte att hjälpa mindre bemedlade människor att spara pengar. Banken riktade sig främst till den så kallade "tjänande och arbetande klassen".

Det är synd att Södra Dalarnas Sparbank inte delar den uppfattningen, utan väljer att lägga ner verksamheten i Långshyttan så att 1 700 personer blir utan bankservice.

Kjell Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel