Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kriminalitet förekommer även i rikemansområden

Annons

Just nu pågår en kapplöpning mellan de flesta partier om att ta hårdast tag mot gängkriminalitet. Det är helt klart att vi inte ska acceptera att det finns kriminella grupper som skjuter varandra och spränger bomber, så kan vi inte fortsätta att ha det. Men för att denna kriminalitet ska kunna stävjas måste vi lyssna på professionen, inte bara på populisterna.

För att denna kriminalitet ska kunna stävjas måste vi lyssna på professionen, inte bara på populisterna

Polis och sociala myndigheter likväl som skolan menar att det krävs omfattande förebyggande åtgärder för att förhindra nyrekrytering. Det handlar bland annat om insatser så att unga människor ser en framtid som inte är kriminell. En framtid där egen bostad, arbete och en stimulerande fritid finns i stället för trångboddhet, arbetslöshet, kriminalitet och ung bråd död.

Detta kommer att kosta pengar men det kommer det att vara värt. Det kommer att leda till att alla de jobb som det inte finns kvalificerade sökande till kommer att kunna tillsättas, kostnader för försörjningsstöd och andra sociala skyddsnät kommer att minska, rättväsendet ges möjligheter att fungera och det kommer att bli tryggare på gator och torg.

Nu är inte den brottslighet som begås av människor från utsatta områden den enda brottslighet som kraftigt påverkar samhället negativt. Jag tänker på alla arbetsolyckor med dödlig utgång, självmord till följd av omänsklig behandling från arbetsgivare och myndigheter och om de livsöden som utförsäkringar från trygghetssystemen när kroppen eller själen inte längre orkar med pressen och stressen skapar. Jag tänker även på de människor som utnyttjas med slavliknande arbetsförhållanden med stöd av reglerna för arbetskraftsinvandring och utnyttjande av asylsökande.

Jakten på vinster och ekonomisk tillväxt har förvrängt synen på medmänniskor

Det handlar alltså om den syniskhet som nuvarande samhällsmodell har framkallat. Jakten på vinster och ekonomisk tillväxt har förvrängt synen på medmänniskor. Det har utarmat välfärden och gjort rika människor ännu rikare genom att stora summor skattepengar undanhålls eller tranfereras till privata fickor och genom att människor tvingas arbeta för mycket låga löner och bedrövliga arbetsförhållanden helt lag- och avtalsvidrigt. Välfärden tvingas dra ned i sina verksamheter så att alla marginaler försvinner. Detta drabbar både personal och alla som hade behövt de tjänster som skärs bort.

Situationen är omänsklig för de som ännu inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden eller som blivit skadade eller sjuka

Sammantaget leder detta till att situationen är omänsklig för de som ännu inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden eller som blivit skadade eller sjuka. Bristen på bostäder i Sverige gör att det också är oerhört svårt att etablera sig på bostadsmarknaden. Även detta leder till otrygghet och missär.

Livet är någorlunda drägligt för de som är etablerade på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. De som även etablerat sig på den i stort sett skattebefriade kapitalmarknaden -lever i överflöd.

När vi däremot tittar på grupper som inte lyckas få ett fast arbete och en egen bostad, så har de det mycket svårt.

Om jag hoppar över några steg i resonemanget kan jag konstatera att vi måste sätta åt hårt, även åt ekonomisk brottslighet, genom att skärpa straffen och brottsrubriceringarna för den samhällsnedbrytande verksamhet som vissa företagare och kapitalägare ägnar sig åt.

Kriminalitet förekommer inte bara i områden som Rosengård och Husby, den finns i lika stor utsträckning i Danderyd och Vellinge och andra rikemansområden. De tar sig olika uttryck men de är likafullt förödande för att kunna forma ett tryggt och välfungerande samhälle för oss alla.

Varför vill ingen skärpa straffen för ekonomisk brottslighet?

Olle Berglund Leksand

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips