Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lands- och glesbygdsfrågor hamnar alltid i farstun

Annons

Hur kommer det sig att lands- och glesbygdsfrågor alltid hamnar i farstun och inte i finrummet? Jag har funderat på det i många herrans år och kommit fram till två förklaringar. Det handlar om makt kombinerat med genuint ointresse.

Att viktiga samhällsfrågor, som handlar om överlevnad och människors lika värde, görs personliga och dessutom ges fnutt-status står oss upp i halsen. Oförståelsen av hur vardagen kan se ut, utan fungerande service och infrastruktur som vägar och mobilnät, kan ibland bli tragikomiska. Som när Telia skickar sms för att lösa problem med telefoni till boende i områden där mobiltäckningen är lika med noll. Eller när vi bjuds in för en fika till vårt ”nya lokala bankkontor” som ligger 15 mil bort.

Det är ingen slump att människor går samman via sociala medier och startar uppror. Inlandsupproret har samlat nästan 10 000 personer. Det är friskt. Och det gynnar demokratin.

Det är ingen slump att människor går samman via sociala medier och startar uppror. Inlandsupproret har samlat nästan 10 000 personer.

Jag är fullt medveten om att vi inte kan backa in i framtiden, men för oss som bor i glesbygd är försämringarna påtagliga. När jag växte upp fanns två butiker i byn. Bank fann både på postkontoret och i jordbrukskassan. Vi hade eget slakteri, mjölken levererades till närmaste tätort och tillbaka i mjölkkrukorna kom lokalproducerade mejeriprodukter. Byskolorna var många och BB fanns nära. Samhället var klimatsmart fastän det ordet inte fanns. Nu när det existerar, är det mer än märkligt att så få verkar fatta att hav, lands- och glesbygd är grunden för överlevnad. Utan naturresurser blir det ingen klimatomställning.

Byskolorna var många och BB fanns nära. Samhället var klimatsmart fastän det ordet inte fanns.

Inlandsupprorets kräver rättvisare fördelning av resurser, differentierade bränslepriser och att alla människors behov av vård, omsorg och grundläggande service ska mötas med någon slags likvärdighet. Lösningarna behöver naturligtvis inte vara desamma, men hjärtinfarkter är lika akuta i glesbygder som i storstäder. Plogade vägar, bredband och mobilnät handlar inte bara om kommunikationsmöjligheter, utan om säkerhet och utvecklingsmöjligheter. Det borde inte behöva sägas, men ett minimikrav är att våra riksdagspartier genomför de 75 punkter som de själva tagit fram i landsbygdskommittén. Alla partier är ju eniga om dem, så sätt igång.

Utbyggt bredband i hela landet, tillgång till högre utbildning och svenskproducerad mat är bra för alla. Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter samt avskrivning av studielån för boende i glesbygdskommuner skulle göra stor nytta.

Plogade vägar, bredband och mobilnät handlar inte bara om kommunikationsmöjligheter, utan om säkerhet och utvecklingsmöjligheter.

Vi som bor i glesbygd är oändligt trötta på beslutsfattare som lägger huvudet på sned och säger: ”Demokrati tar tid”. Det har vi fattat för länge sedan. För det är här där vi bor, längst ut på snöret, som politiska beslut eller bristen på detsamma, blir synliga först. Fakta och förslag är framtagna i kommittéer och i utredning efter utredning? Hur många decennier behöver gå innan beslut kan fattas?

Internationell forskning visar att demokratins förfall i vår nutid sker i det tysta och att det är förtroendevalda som sköter nedmonteringen. Den utveckling som pågått de senaste 30 åren hotar inte lands- och glesbygdens överlevnad. Den kommer alltid att finnas kvar. Men om inget radikalt händer kommer vi som bor ”på sidan av” helt tappa tron på vårt politiska system.

Att bli sedda, hörda och respekterade är mänskliga behov och grunden för att känna delaktighet. Vem värnar om framtiden för ett land där ingen verkar bry sig?

Inez Abrahamzon, initiativtagare till Inlandsupproret och fd ordförande Hela Sverige ska leva och Hela Norden ska leva.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel