Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lars Adaktusson (KD): För samhällsgemenskap – mot islamism

Liksom annan religiös extremism hotar islamismen att förgöra människor och samhällen. Inför detta faktum har det under lång tid funnits en naivitet och en undfallenhet. Islamism motverkas inte genom identitetspolitik eller kulturrelativism – den motverkas genom konkreta, politiska åtgärder. Åtminstone i Kristdemokraternas Sverige.  

Hedersvåld, könssegregerade badlektioner och trakasserier från självutnämnda moralpoliser – det är vardag för många människor, inte minst för muslimska kvinnor och flickor, överallt i vårt avlånga land.

Islamismen är de facto ett hot mot Sverige. Terrordåden i Stockholm 2017 och 2010 förkroppsligar detta hot. Hedersförtrycket i våra förorter är inget påhitt. Judehatet är mer levande än på länge. Kristna konvertiter skräms till tystnad. Sverige har nära nog flest terroristresenärer i Europa.

Islamismens utbredning bekräftas av forskningen. Den islamistiskt motiverade terrorismen utgör det enskilt största säkerhetshotet mot Sverige just nu, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Och samtidigt som Säkerhetspolisen informerar om att de våldsbejakande islamistiska miljöerna tiofaldigats på mindre än ett decennium, fastslår Försvarshögskolan i  en studie  att den mest extrema tolkningen av sunnitisk islam, salafismen, vinner mark i vårt land. 

Dessutom visar en annan studie på Sverige-baserade, islamiska organisationers vurm för sharia-lagstiftning och ett avfärdande av all kritik mot islam som ”rasism” och ”islamofobi”, med ett muslimskt civilsamhälle som ”skyddar” från påverkan av ”de otrogna” som yttersta målsättning. 

Där islamismen finns – får den konsekvenser. En sådan konsekvens är att var fjärde svensk moské idag finansieras av Saudiarabien. Hedersvåld, könssegregerade badlektioner och trakasserier från självutnämnda moralpoliser – det är vardag för många människor, inte minst för muslimska kvinnor och flickor, överallt i vårt avlånga land.   

Så även i Dalarna. Från Borlänge kommer Hussein Hamad, med kopplingar till salafister såsom göteborgaren Anas Khalifa – Khalifa som tycker att den största uppoffringen en muslim kan göra är att ge sitt liv för islam. 

Sverige står starkt på samhällsgemenskapens och tillitens grund. Här finns långtgående rättigheter för dem som lever upp till sina skyldigheter: att acceptera den svenska demokratin; att följa svensk lagstiftning; att verka för frihet, jämlikhet och medmänsklighet. Islamismen skyr dessa värderingar och motverkar samhällsgemenskapen. Därför måste islamismen motverkas. 

Det kommer vi kristdemokrater att göra, i Sveriges nästa regering. Detta genom att bland annat arbeta för: 

• Ett förbud av offentliga bidrag till organisationer med islamistiska kopplingar, liksom ett förbud av utländsk finansiering av islamistiska moskéer.

• Ett förbud av samröre med terrororganisationer, genom straffskärpningar och möjlighet till utvisning av terrordömda som inte är svenska medborgare.

• Samarbete med muslimska företrädare som stödjer muslimers inkludering i samhället.

• Införande av hedersbrott som en särskild brottsrubricering.  

För Kristdemokraterna är kampen mot islamismen prioriterad. För mitt parti – för mig som riksdagskandidat – handlar denna kamp om värderingar. Den handlar om att respektera människovärdet, skydda demokratin och skapa samhällsgemenskap och tillit mellan människor – oavsett trosuppfattning.  

Lars Adaktusson (KD) , Riksdagskandidat i Dalarnas län och Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel