Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss göra den 3 augusti till den internationella kampen mot kvinnomord

Annons

Den 3 augusti 2019 är femårsdagen av folkmordattacken av den så kallade Islamiska staten på Yezidi kurder i den norra irakiska staden Sinjar.

Från och med den 3 augusti 2014 orsakade attackerna och massakern en humanitär katastrof med mål om att utrota hela Yezidi-samhället. Folkmordet var systematiskt riktat mot kvinnor och därför utgör den ett avsiktligt kvinnomord.

Folkmordet var systematiskt riktat mot kvinnor och därför utgör den ett avsiktligt kvinnomord

Den 3 augusti 2014 blev världen vittne till en folkmordattack av IS, med det slutliga målet att eliminera ett av de äldsta religiösa samhällen i världen, Yezidi-samhället. De blev lämnade hjälplösa och försvarslösa när Peshmerga-trupperna från KDP (Kurdistans Demokratiska Parti) drog sig ur sina positioner i Sinjar utan föregående varning.

Yezidi samhället upplevde fortsatt systematisk massaker, våldtäkt, tortyr, slaveri av flickor och kvinnor och tvingad rekrytering av pojkar som barnsoldater. Inofficiella rapporter visar att över 5 000 kvinnor och barn kidnappades och såldes på slavmarknader under överfallet. Kvinnorna och flickorna såldes inte bara i norra Irak och Syrien utan också i länder som Saudiarabien, där de fortsätter att hållas och utnyttjas som sexslavar.

Inofficiella rapporter visar att över 5 000 kvinnor och barn kidnappades och såldes på slavmarknader under överfallet.

FN har officiellt kallat IS-attacken mot Yezidierna för folkmord. För det religiösa Yezidi-samhället är detta folkmord bara en av 74 folkmord under deras historia. Med detta folkmord på 2000-talet måste de möta verkligheten om att deras existens, deras tro och deras frihet bara kan säkras genom självbestämmande, självorganisation och självskydd.

Kvinnor har i synnerhet den avgörande rollen i denna process av självorganisation som svar på folkmord och kvinnomord. De har kastat sin offerposition och kommer nu att bestämma och ta kontroll över sitt öde genom den organiserade Free Yazidi Women's Movement i Sinjar och i Europa.

Kvinnomord påverkar oss alla. Det systematiska dödandet av kvinnor på grund av deras kön utgör ett globalt problem och inkluderar fysiskt, mentalt, ekonomiskt och strukturellt våld mot kvinnor. Könsspecifikt våld hotar miljontals kvinnors liv över hela världen medan förövarna förblir obestridda och ostraffade, precis som fallet med ISIS kvinnomord.

Anledningen till detta är att till skillnad från folkmord behandlas inte kvinnomord som en särskild kategori i nationell och internationell rätt. Ändå sker folkmord ofta genom dödandet av kvinnor, precis som det gjorde i fallet med Sinjar.

Kvinnomord påverkar oss alla.

Det är därför vi uppmanar världens kvinnor att förklara den 3 augusti som den internationella handlingsdagen mot kvinnomord och att öka medvetenheten på internationell nivå för de kidnappade, förslavade och mördade kvinnorna i Sinjar.

Den fria Yezidi-kvinnorörelsen kommer att inleda olika protester på denna dag och höja sin röst för friheten för Yezidi-kvinnorna.

Kurdiska Demokratiska Samhällscentret – NCDK Sverige/Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips