Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Låt skolungdomar och pensionärer åka gratis"

Annons

Replik: Nej Ulf Berg (M), det är inte rimligt att begränsa skolungdomarnas resor med kollektivtrafiken till två resor per dag.

Kollektivtrafiken är en samhällsservice för alla, jämförbar med skola vård och omsorg. Den bör utnyttjas med största möjliga effektivtivitet. Det är ett enormt resursslöseri att låta bussar gå nästan tomma, vilket ofta förekommer.

Det är ett enormt resursslöseri att låta bussar gå nästan tomma

Jag vet att många bussar är överfulla på morgonen och sedan på eftermiddagen när alla ska hem, men däremellan och på sommaren, finns turer med mycket låg beläggning. Det skulle inte kosta något att utnyttja denna resurs bättre.

Låt skolungdomar och pensionärer åka gratis, eller med kraftig rabatt på turer med låg beläggning. På SJ kan ju biljettpriset variera beroende på olika faktorer, så kunde det också vara på Dalatrafik.

Ulf Berg talar om besparingskrav på 55 miljoner från Dalarnas kommuner men det kan inte vara en besparing att låta bussar köra tomma och att inte utnyttja en resurs maximalt!

Om det ser ut så här måste det vara något fel i dom ekonomiska beräkningarna som politiker och bolagsledningar gör.

Kan det vara så att den påstigningsavgift som Dalatrafik betalar till bussbolagen motverkar samhällsnyttan av trafiken? Det sägs att förra sommaren, kostade de fria resorna för skolungdomar tre miljoner. Jag undrar vad det var som kostade. Var det påstigningsavgiften som kostade tre miljoner? Några nya turer till badplatserna har jag inte hört talas om och det kostar inte mer resurser att köra en buss med 20 personer istället för fem.

Kan det vara så att det höga biljettpriset gör att många istället tar bilen?

Kan det vara så att många är så ovana att åka buss att man inte kan eller vågar kolla busslinjer och köpa biljett?

Kan det vara så att Dalatrafik skulle behöva förtydliga sin målsättning, att göra största möjliga samhällsnytta? Det behövs ständigt pågående kampanjer som ”Åk gratis i 30 dagar!”

Stig Johansson, bilist

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips