Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mag- och tarmförbundet: Om vi inte gör något nu har Sverige snart flera nya folksjukdomar

Artikel 11 av 12
Vetenskap som förändrar verkligheten
Visa alla artiklar

Mag-tarmsjukdomarna är västvärldens dolda epidemi. Om de inte stoppas nu kommer Sverige snart att ha flera nya folksjukdomar att hantera med de vård- och samhällskostnader som det medför. Forskningen står på gränsen till flera stora genombrott men en mer fokuserad strategisk inriktning, klokare regelverk och tätare samarbeten krävs.

Att en satsning på mag-tarmforskning kommer att löna sig på lång sikt är det ingen tvekan om

Under Gastrodagarna i Falun denna vecka delar Mag-tarmfonden helt utan pukor och trumpeter ut årets stipendier till forskare. Det är en av Sveriges minsta forskningsfonder med ett av de största uppdragen: att lösa gåtorna om magens sjukdomar.

Läs mer: Susanne disputerar om komplikationer efter kejsarsnitt

Fonden ägs av två ideella organisationer; Svensk Gastroenterologisk Förening och Mag- och tarmförbundet. Stipendiemedel kommer in genom sponsorer och privatpersoner som pärlar armband, anordnar välgörenhetslopp, skänker minnesgåvor i anslutning till begravningar eller samlar in pengar under syjuntan.

Debatt: SSU och Kommunal: Vi lovar ungdomar som pluggar vård och omsorg eller barn och fritid fast jobb direkt efter utbildningen

1,5 miljoner människor lever med mag-tarmsjukdomar.

Enbart de kroniska, inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohn’s och ulcerös kolit kostar samhället 3,6 miljarder per år.

Mag-tarmfonden delar ut 600 000 kr till forskningen.

Den ekvationen går inte ihop.

Debatt: Det är oacceptabelt att invånare i Dalarna med en lägre utbildning ska ha mindre tid att leva

Genom de senaste årens satsning på kvalitetsregister ligger Sverige bra till vad gäller den epidemiologiska forskningen. Men för att hantera kroniskt sjuka patienter krävs också annan forskning. Omvårdnad, nya läkemedel och metoder för diagnostisering måste förbättras, förfinas och effektiviseras.

Debatt: Centerpartiet: Tio punkter för bättre vård i hela Dalarna

Mag- och tarmförbundet vill:

• att mag-/tarmsjukdomarna ges ett tioårigt nationellt forskningsprogram i forskningspropositionen 2020, alternativt blir föremål för en särskild forskningssatsning. De just nu superheta forskningsområdena kring tarmbakterier och artificiell intelligens i beslutssystem är två självklara inriktningar i en sådan satsning.

• att förutsättningarna för den translationella (patientnära) forskningen förbättras.

Läs mer: Fetma och stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom – "Det stora hotet är vår livsstil"

Här måste vissa patientsäkerhetsfrågor lösas. Socialminister Annika Strandhäll står precis inför uppgiften att inrätta ett nationellt patientråd. Det blir en ypperlig första uppgift för detta råd att skapa ett nationellt forum för dialog kring just translationell forskning och patientsäkerhet.

Resultaten av de strategiska forskningsbeslut som fattas idag – bra eller dåliga – syns inte förrän dagens politiker, tjänstemän, forskare och vårdpersonal sedan länge lämnat sina poster. Mod och långsiktighet krävs här, särskilt under ett valår då det matas valfläsk med kort utgångsdatum på grillen så att det osar i grannskapet. Långsiktiga beslut vinner sällan röster.

Debatt: Skapa mer valuta för forskningspengarna – förstärk samverkan mellan akademi, näringsliv och beslutsfattare

Men att en satsning på mag-tarmforskning kommer att löna sig på lång sikt är det ingen tvekan om. Både vad gäller mänskligt lidande och samhällsekonomiska vinster.

Vill du vara med i debatten tagga #VFVDebatt i sociala medier eller mejla en debattartikel till debatt@daladem.se och följ oss på Twitter

Mag- och tarmförbundet genom:

Margareta Röstlund, Förbundsordförande

Peter Eneroth, Generalsekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel