Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Måltidssystemet är vinst för ekonomi och för patienter

Replik på Maja Gilbert Westholm och Sebastian Carlberg som skrev "Transportera inte runt patienternas mat på vägarna"

Maja Gilbert Westholm (V) och Sebastian Carlberg (S) vill gärna förlänga debatten om nytt måltidssystem för patientmåltider på regionsjukhusen men har inte mycket nytt att tillföra. Dessutom stämmer inte deras verklighetsbeskrivning. Redan idag skjutsas ju kyld mat runt om i länet, exempelvis till Ludvika. Förslaget 3A som de föredrar innebär för övrigt enportionsmåltider precis som det alternativ som Regionstyrelsen har beslutat om.

De vill skapa intrycket att kostfrågan inte har utretts tillräckligt, att beslutsunderlaget är ett hastverk och att förslagen inte har behandlats i riktig demokratisk ordning

De vill skapa intrycket att kostfrågan inte har utretts tillräckligt, att beslutsunderlaget är ett hastverk och att förslagen inte har behandlats i riktig demokratisk ordning. Exempelvis hävdar de att beslutet om nytt måltidssystem för patientmåltider inte har beretts av ansvarig nämnd, Servicenämnden.

I själva verket gav Servicenämnden redan år 2017 i uppdrag till sin förvaltning, Regionservice, att beskriva och utreda hur den framtida kostförsörjningen i länet ska se ut från och med år 2020. För drygt ett år sedan godkände Servicenämnden förvaltningens utredning och det beslutades att inriktningen skulle fastlås i ett senare skede. Konsulter och en så kallad tvärfunktionell styrgrupp har varit involverade i processen. Under resans gång har totalt elva arbetsgrupper varit involverade. Möjligheter att komma med inspel har med andra ord knappast saknats.

Den 21 juni i år, fyra år efter att frågan väcktes, och på ett extra insatt regionstyrelsemöte beslutades slutligen om ett förslag som leder till mindre matsvinn, ger bättre valfrihet till patienterna och som kommer leda till lägre kostnader. Vi ser det även som ett extra plus att närstående har möjligheten att inta måltiden tillsammans med patienten.

Det nya måltidssystemet skapar högre flexibilitet och bättre robusthet i händelse av olycka eller kris. Kyld mat är nämligen säkrare och mindre sårbar än varm mat från kantin.

Det är dessa egenskaper som gör att flertalet regioner har eller planerar att införa den här sortens system. Dit hör exempelvis grannregionen Västmanland som vann pris för årets bästa sjukhusmat med sitt kokakyl-system året efter Falu lasarett belönades med samma utmärkelse.

Smakupplevelsen är subjektiv. Dalasamverkan är övertygad om att den i slutändan beror på själva råvarorna och tillagningen av maten, inte om det är koka-kyl eller nuvarande system i Falun.

Det som nu tillförs är fler alternativ på menyn och att mat ska erbjudas när patienten så önskar vilket ska leda till mindre svinn. Det innebär en vinst både för ekonomin och - viktigare ändå - för patienterna.

Dalasamverkan

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörck-Amnelius (DSP)

Svante Parsjö Tegnér (L)

Kerstin Lundh (MP)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips