Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Många fördelar med avgiftsfri kollektivtrafik

Bästa sättet att rädda miljön och se till att bussar som rullar i Dalarna är fyllda med människor!

Efter att i flera år efterfrågat priset för en avgiftsfri kollektivtrafik i Säters kommun utan att få svar har nu ett svar inkommit. Detta efter att Regionen gått ut och berättat att Avesta kommun betalar för lite för sin avgiftsfria trafik.

Om vi på våra linjer i Säter ska ha avgiftsfri busstrafik så kommer antalet resenärer att öka med 127 procent

Nu ska regionen säga upp avtalet och omförhandla med Avesta för att det är för billigt.

Det går väldigt fort när regionen ska ha in pengar men när vi kommuner vill utöka och förändra till det bättre uteblir svaret i flera år. Smedjebacken och Ludvika är två andra kommuner som väntar på svar om avgiftsfri kollektivtrafik.

Svaret vi i Säter fick är att om vi på våra linjer i Säter ska ha avgiftsfri busstrafik så kommer antalet resenärer att öka med 127 procent, smaka på den ni.

Hur många bilresor med en eller två personer försvinner då, eller hur många resor slipper du som förälder skjutsa dina barn på träning eller till kompisar?

För våra äldre med dålig pension skulle detta möjliggöra många fler resor till vänner, affärer och arrangemang. Ett bra sätt att minska ensamheten som många lider av idag.

Hur mycket skulle vi inte spara på miljön om vi kunde öka kollektivtrafikens beläggning med 127 procent. Många fler bussar skulle ha många fler resenärer helt enkelt.

Det skulle samtidigt behövas sättas in en buss till mellan framförallt centralorterna Gustafs- Skedvi och Säters stad enligt regionens svar.

Hur mycket är inte detta värt för en bättre service, mindre ensamhet och mindre påverkan på klimat och miljö?

Vi Socialdemokrater i Säter tycker att detta är en mycket bra investering och önskar att Regionen tog ett mycket större tag och försökte öka det kollektiva resandet istället för att motarbeta de som vill få till det motsatta.

Mats Nilsson

Ordförande för socialdemokraterna i Säters kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips