Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Många har reagerat med bestörtning över Ica-chefen

Arbetsgivaren på Ica Maxi i Mora utsätter sina anställda för föreningskränkning och kallar sina anställda för äckelfacket.

Det är inte bara personalen som reagerat med bestörtning.

Kunder till butiken, kunder till butikskedjan och vanligt folk runt om i Sverige hör av sig och uttrycker sitt direkta avstånd mot detta.

Vi lär oss alla olika kulturer och hur språket går i dessa.

Idrottsrörelsen har i decennier jobbat för att få bättre kultur och språkbruk på arenorna. Det är inte okej att skandera okvädningsord om domare och spelare. Sånt markeras stenhårt.

Idrottsrörelsen har i decennier jobbat för att få bättre kultur och språkbruk på arenorna

Alla skyr den som inte uppför sig. Och det är med rätta kollektivet tar avstånd från detta sätt att uttrycka sig.

Så vad är det för kultur som en arbetsgivare befinner sig i när man uttrycker sig så?

Att kalla Handels för “äckelfacket” som jobbar stenhårt för trygga anställningar är att förnedra de anställda. Vi kämpar för att anställda ska få en anständig lön att leva på och ha en anställning som är trygg. Heltidstjänster är borta men timmarna arbetas ändå. 70 procent av anställningarna är deltidstjänster och 75 procent ibland kvinnor bland landets butiker.

Handels kämpar för att en tredjedel av anställda inte ska tjäna mindre än en fattigpensionär. Att de anställda ska veta när de ska arbeta nästa gång och hur länge de har jobbet kvar.

På Ica Maxi Mora finns det gott om anställda med otrygga anställningar.

Handels kämpar för att en tredjedel av anställda inte ska tjäna mindre än en fattigpensionär

Med en stabil omsättning och säkra vinster torde det vara en enkel match att erbjuda trygghet. Tillsvidareanställningar med tillräckligt många timmar för att kunna leva på sin lön.

Samtidigt visar det chefens inställning till facklig organisering på arbetsplatsen.

Att han själv är ansluten på ”sin sida” råder inga tveksamheter och får nu hjälp att städa upp problemet han åsamkat. Men som sagt, de anställda ska inte ha någon som för deras rätt och talan. Utan facket på sin sida blir de anställda maktlösa.

Med en aktieutdelning på gigantiska belopp de senaste tre åren har chefen inte bara skaffat sig det ekonomiska övertaget på arbetsplatsen.

Om han vill kan han erbjuda en anställning som det går att leva på. Det ger unga som är i början av sitt vuxna liv förutsättningarna eller förhindrar att kvinnor blir i beroendeställning mot en man med hög inkomst. En anställning som gör att man vet när man ska jobba och hur långt anställningen sträcker sig. Frågan är bara; vill arbetsköparen det?

Hemma ska butiken bemannas så kunderna bli nöjda. Men chefen är inte där?

Julhandeln liksom andra högtider återkommer varje år, dessutom samma tid, så det är klart att all personal behövs. De kan knappast komma som en överraskning för arbetsköparna.

De anställda kan inte lämna sin ledighetsansökan för att fira jul med familjen. Men chefen har deklarerat att han ska dra till Maldiverna. Det är det varmt och skönt, havet vackert, god mat och dryck. Kanske slinker en och annan paraplydrink ner.

Hemma ska butiken bemannas så kunderna bli nöjda.

Men chefen är inte där?

Tony Björk och Rikard Rudolfsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips