Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Mänskliga rättigheter - inte männens rättigheter

Annons

En tioårig flicka i Paraguay blir våldtagen. Som en följd av våldtäkten blir hon gravid. Men myndigheterna tillåter inte henne att göra abort. EU ville starkt fördöma detta.

Det finns bara en svensk EU-parlamentariker som röstade emot. Samma person har visat sig vara den som flest gånger i EU-parlamentet röstat emot kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och även vägra kvinnor vård med "samvetsfrihet” som förtecken.

För oss är det av central vikt att stå upp för aborträtten. Att stå upp för kvinnors rätt till sina egna kroppar. Att stå upp för unga flickor och tjejers möjligheter att leva fria liv på samma villkor som alla andra.

Det borde vara självklart att det är den som begår en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp som ska straffas. Inte offret

Det borde vara självklart att det är den som begår en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp som ska straffas. Inte offret. Offret och dennes beroendeställning ska inte användas för att pressa personen i fråga att underlåta att göra anmälan eller släta över det som skett.

Tragiskt nog är inte detta självklart för vissa partiers EU-parlamentariker, vilket blivit smärtsamt tydligt i de senaste dagarnas nyhetsrapportering.

Det finns ett omfattande mörkertal vad gäller övergrepp i nära relationer. Övergrepp som inte anmäls, som slätas över, som göms undan och reduceras till en "angelägenhet mellan två personer” eller "tölpigt agerande”.

När en partiledare inte fördömer övergrepp utan istället trivialiserar dem så legitimeras dessa övergrepp. En ledares ord legitimerar, en ledares ord blir lätt norm, en ledare visar riktning.

Så sent som 1965 blev våldtäkt inom äktenskapet kriminaliserat. För bara kort tid sedan fick vi äntligen samtyckeslag i Sverige där Socialdemokrater skridit till handling. Hade detta skett om Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson styrt landet?

Den 24 maj infaller 100 års dagen av kvinnlig rösträtt i Sverige. Samtidigt uppenbarar sig krafter som vill vrida klockan bakåt. Vi måste höja våra röster. Vi får inte låta dessa krafter använda vår tystnad. Stå upp för kvinnors rättigheter, för rätten till abort och till kvinnans rätt över sin kropp. Använd din röst i EU-valet senast den 26:e maj.

Sohrab Fadai (S)

Fredrik Persson (S)

Tony Björk (S)

Ingalill Persson ordförande S-kvinnor i Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons