Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/Matilda Ernkrans (S): Investeringar i utbildning bygger ett starkare samhälle

I höstbudgeten satsar regeringen på studiestartsstöd som medför drygt tolv miljoner kronor till Dalarnas län för att människor långt från arbetsmarknaden ska utbilda sig och få jobb. I kontrast med detta vill Moderater och Sverigedemokrater avskaffa studiestartsstödet och minska människors möjlighet till jobb.

LÄS OCKSÅ: Statsrådet besökte Högskolan Dalarna

Den höstbudget som lagts fram av regeringen i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet är ett konkret resultat av ett brett samarbete i riksdagen som gör att vi kan fortsätta lösa problem i folks vardag, idag men också för framtiden.

För oss är det viktigt att jobben ska bli fler och att vi skapar trygghet för vanligt folk. Sverige behöver fler kunniga och kompetenta lärare, poliser och sjuksköterskor. Vi behöver prioritera välfärden, och möta de stora behoven av utbildad personal i hela Sverige. För att göra detta möjligt behöver det finnas goda möjligheter att studera vidare oavsett var i landet du bor och vilken bakgrund dina föräldrar har. Det skapar trygghet och jämlikhet.

Därför forstätter vi nu genom budgeten utbyggnaden av utbildning i Sverige genom reformen kunskapslyftet. Det behövs för att välfärden ska kunna utvecklas och för att människor ska kunna växa. Kunskapslyftet som inleddes förra mandatperioden kommer totalt omfatta över två miljarder kronor i tillförda resurser för högskoleplatser vid högskolor och universitet fram till 2021, vilket motsvarar cirka 25000 utbildningsplatser. Samtidigt fortsätter vi att stärka forskningen vid universitet och högskolor genom att tillföra nya resurser. För Högskolan i Dalarna innebär resurserna till forskning och nya utbildningsplatser ett tillskott på närmare tio miljoner kronor 2020. Det är viktigt.

Vi vet även att personer med kort utbildning löper betydligt högre risk för arbetslöshet än personer med högre utbildning. En särskild utmaning är därför att rusta och matcha den stora grupp vuxna som inte är etablerade på arbetsmarknaden och som saknar relevant utbildning. Därför satsar regeringen på att fortsätta med studiestartsstöd.

Under 2019 är det nästan 6 000 personer som har rekryterats till utbildning och fått del av studiestartsstödet, personer som annars troligen inte hade studerat. Vi vill slå vakt om människors möjligheter till etablering på arbetsmarknaden. Regeringens förslag innebär att cirka 7 500–10 000 personer skulle kunna rekryteras till studier varje år och att cirka tolv miljoner kronor fördelas inom Dalarnas län för detta syfte. Det är något som Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej till i sina budgetmotioner samtidigt som de vill göra stora nedskärningar på Arbetsförmedlingen. Det är fel väg att gå.

I ett läge där svensk ekonomi mattas av är det att sparka undan benen för människor som på allvar vill skaffa sig ett jobb.

Vi vet att vi genom att investera i utbildning och forskning skapar vi förutsättningar för ett starkt samhälle med höga välfärdsambitioner och fler jobb. Vi vill ha ett samhälle där människor får växa under livet och där kunskap finns för de många, inte bara för några få. Därför prioriterar vi utbildning och välfärd och fortsätter samtidigt förstärkningarna av polis, kriminalvård, tull och domstolar.

Vi ska nå ett starkt samhälle som ger dig trygghet i vardagen och tilltro till framtiden.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning

LÄS OCKSÅ: Statsrådet besökte Högskolan Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips