Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljö-och klimatarbetet måste prioriteras i Dalarnas kommuner!

Nyligen presenterades Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning av landets 290 kommuner. Kommunerna rangordnas efter hur kommunernas miljö-och klimatarbete ser ut, både utifrån ambitioner och faktisk handling. Detta med hjälp av enkätsvar som tidningen samlats in från kommunerna samt utifrån data från exempelvis Boverket, Svenskt vatten och Naturvårdsverket. Resultatet visar inte en god bild av Dalarnas kommuner, oavsett kommunernas storlek, geografi eller färgen på kommunernas styren.

En sak är säkert, Dalarnas kommuner, stora som små, röda som blåa, måste rycka upp sig och ta ett större ansvar i miljö-och klimatfrågor

Flera av länets kommuner tappar stort i jämförelse med föregående år, med undantag för ett fåtal kommuner som antingen stagnerar eller ökar en aning. En sak är säkert, Dalarnas kommuner, stora som små, röda som blåa, måste rycka upp sig och ta ett större ansvar i miljö-och klimatfrågor.

Aktuell hållbarhets ranking visar att endast ett fåtal kommuner arbetar strategiskt med frågor relaterade till Agenda 2030, att fordonsflottan i flertalet kommuner fortfarande till stor del drivs av fossila bränslen samt att lokala samarbeten med näringslivet för att främja innovation och utöka den cirkulära ekonomin till stor del lyser med sin frånvaro. Med andra ord finns många brister. Fler kommuner behöver ta ett större helhetsgrepp om miljö-och klimatfrågor. Snarare än att dessa frågor läggs under kommunstyrelsen eller i en specifik nämnd behöver samtliga nämnder, utskott och styrelser ha ett kontinuerligt miljö-och klimatarbete. Arbetet med dessa frågor måste genomsyra all verksamhet och inte ses som en sidofråga.

Det är dags för Dalarnas lokalpolitiker att rycka upp sig och ta sitt ansvar. Samtliga kommuner behöver stärka sitt miljö-och klimatarbete, både gällande mål och ambitioner, men också i faktisk handling. Dalarna har goda förutsättningar för att kunna göra en grön omställning där utsläppen minskar, onödig plastanvändning fasas ut och där social, ekonomisk såväl som miljömässig hållbarhet främjas. Låt oss ta vara på den möjligheten.

Linus Karlén

distriktsordförande CUF Dalarna

Ximena Eling

distriktsordförande LUF Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips