Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna: Lägg ner arbetsförmedlingen

För oss moderater är det viktigare att människor får ett jobb att gå till än att det är just Arbetsförmedlingen som förmedlat det. Trots att Sverige är mitt i en högkonjunktur befinner sig närmare en miljon människor i utanförskap och bidragsberoende.

Arbetsmarknaden blir alltmer tudelad, integrationen fungerar inte och arbetsgivarna har allt svårare att rekrytera. Vi vill lägga ner Arbetsförmedlingen och i stället se till att de arbetssökande i Borlänge får det stöd de faktiskt behöver.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Stoppa jakten på de arbetslösa"

Det offentliga uppdraget behöver renodlas och inriktas på att matcha arbetssökande till arbete och öka anställningsbarheten bland dem som behöver rustas. Vi vill ersätta Arbetsförmedlingen med en mindre och vassare statlig aktör, som fungerar som ett jobbcenter. Där ska en bedömning av de arbetssökandes behov göras innan en matchningsaktör, exempelvis ett bemannings- eller rekryteringsföretag, tar över.

Matchningsaktörerna ska ha ett helhetsansvar för de arbetssökande som står relativt nära arbetsmarknaden. Detta innefattar också att erbjuda kortare arbetsmarknadspolitiska insatser.

Matchningsaktörerna ska ha ett helhetsansvar för de arbetssökande som står relativt nära arbetsmarknaden. Detta innefattar också att erbjuda kortare arbetsmarknadspolitiska insatser. Med ett begränsat antal matchningsaktörer, som uppvisat goda resultat, säkerställs att kvaliteten i de insatser som erbjuds håller hög kvalitet.

LÄS OCKSÅ Lättare få jobb i Dalarna - så ser framtiden ut för ditt yrke

Stat och kommun ska tillsammans arbeta med att stötta dem som står längst ifrån arbetsmarknaden till arbete. Även civilsamhället har en viktig roll att fylla i detta. Den som står långt ifrån arbetsmarknaden ska ha meningsfull sysselsättning och vara aktiv. Att som regeringen i dag gör, i en iver att avveckla Fas 3, skicka människor hem till soffan är att ge upp och får aldrig vara ett alternativ.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Vem platsar egentligen i Laget Sverige?"

Etableringen av nyanlända tar för lång tid och Arbetsförmedlingens resultat är för dåliga. Vi vill därför redan nu ge kommuner som är duktiga på det möjlighet att ta över etableringen från Arbetsförmedlingen.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Invandring är bra för Sverige"

I stället för staten ska fortsätta pumpa in skattepengar i en myndighet som inte klarar sin uppgift måste den arbetssökandes behov komma i första rummet. Det skulle arbetssökande i Borlänge tjäna på.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Jobbiga möten med arbetsförmedlaren"

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Ulrik Bergman (M), 2:e vice ordförande Arbetsmarknads- och socialnämnden, Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel