Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP svarar Centern: Miljöintressen måste också få påverka jaktbeslut

I vanlig ordning målar Centerpartiet upp hot mot äganderätten som inte finns. I Sverige har vi en regionaliserad viltförvaltning med viltförvaltningsdelegationer. Att besluten fattas nära medborgare är något som Miljöpartiet generellt förespråkar.

Annons

LÄS Centerpartiets debattinlägg HÄR!

I vissa sammanhang finns dock en risk att inställningen ”not in my backyard” får styra beslut. Inte minst när det gäller rovdjur. Få jägare och lantbrukare vill till exempel ha varg i sitt närområde. I förlängningen kan det innebära att rovdjur inte får plats någonstans. I Sverige har ett flertal arter längre tillbaka i tiden utrotats på detta sätt.

LÄS OCKSÅ Vargstammen är inavlad - nu vill man förstärka den

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut.

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut – inte bara sakintressen som till exempel jakt, jordbruk, skogsbruk.

LÄS OCKSÅ Jägareförbundets dubbla roller ifrågasätts

Samråd, enkäter till ledamöterna i delegationerna och forskning pekar åt samma håll. Det finns en obalans i dag och jaktintresserat är överrepresenterat. Därför har regeringen beslutat att miljö- och naturvårdsorganisationerna ska få ytterligare en plats och att en ny plats ska ges till natur/ekoturismföretagen.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Selektiv jakt på varg ger trygghet"

Vi uppmanar Centerpartiet att börja se ekoturism som en viktig del av företagandet på landsbygden.

Att äga något och ha rätt att bruka det är inte detsamma som att man har rätt att göra vad som helst med det man äger. Naturen och även viltstammarna är ett gemensamt arv från tidigare generationer, som vi ska förvalta och lämna vidare i ett gott skick till kommande generationer. Samhället skapar regler och organiserar hur naturresurser får brukas, och dessa bör garantera att brukandet är långsiktigt hållbart.

Ekoturismen växer i Sverige och det finns en enorm potential. Då måste näringen rimligtvis också bli representerad i viltförvaltningen. I dag försvåras till exempel verksamheten kraftigt för björnguidningsföretag när alla björnar i företagens områden skjuts bort.

LÄS OCKSÅ Plats för mer naturturism

Så kan vi inte ha det. Dialog mellan alla aktörer och intressenter som berörs av viltförvaltningen är viktig.

Vi uppmanar Centerpartiet att börja se ekoturism som en viktig del av företagandet på landsbygden.

Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson, MP

Stina Bergström, miljöpolitiska talesperson, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel