Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MUF: Fjärde sämsta skolkommun då väljer S att bygga kulturhus för 300 miljoner – dags för maktskifte!

Borlänge har styrts av Socialdemokraterna och vänsterblocket sedan kommunen bildades. Konsekvenserna av att Socialdemokraterna har styrt kommunen så pass länge är många.

En av dem är att Borlänge är Sveriges fjärde sämsta skolkommun enligt Lärarförbundet och att otryggheten i skolan är en vardag för många elever och lärare.

Ytterligare ett resultat av den moderna Socialdemokratin är att äldrevården i kommunen inte håller måttet. Socialstyrelsen mäter varje år förtroendet, bemötandet och tryggheten inom äldreomsorgen i Sveriges alla kommuner och Borlänge är placerad på plats 226 av 288. Om vi ska jämföra detta med grannkommunen Falun där det är relativt jämnt mellan vänster och högerblocket samt att Moderaterna och Alliansen har styrt kommunen så är Falun placerad på plats 57 på samma lista, en slump? Nej, det skulle jag inte tro.

Ytterligare ett resultat av att kommunen missköts är att arbetslösheten i Borlänge ligger ungefär 2% över rikssnittet och att Borlänge kommun själva är den största arbetsgivaren när vi har två riktigt stora företag i kommunen (SSAB och Stora Enso).

Borlänge har dessutom stora problem med integrationen och är den tredje mest segregerade kommunen i hela landet. Över 30% av Borlänges befolkning skulle behöva flyttas runt för att jämna ut fördelningen mellan dem med utländsk bakgrund respektive svensk bakgrund.

Som pricken över i:et väljer Borlänge kommun att köpa Folkets hus, eller Galaxen som det också heter, för 31 miljoner kronor samt planerar att investera ytterligare 300 miljoner i ett kulturhus i samma fastighet. Detta trots att kommunen går mot ett underskott på 30 miljoner och trots de enorma problemen inom skola och omsorg. Jag anser att pengarna ska investeras i skola, omsorg och trygghet, inget kulturhus-experiment!

Och som om allt detta inte skulle räcka? Nejdå, Borlänge är på god väg att dessutom utnämnas till Sveriges fulaste stad i en omröstning som folkrörelsen “arkitektupproret” skapat.

Det Borlänge kommun behöver är en nystart där finansiella medel prioriteras rätt. Där skattepengar inte går till ett kulturhus-experiment. Ett Borlänge som tar emot så många flyktingar som vi faktiskt klarar av att integrera. Detta parallellt med att ekonomiska, sociala och miljöfrågor kan prioriteras i en jämn balans. En skola och omsorg där människor kan känna trygghet och förtroende för varandra, inte där kommunen får bottenbetyg i varje mätning och där människor känner sig otrygga.

Varför folk fortsätter att rösta på Socialdemokraterna och det styre som idag styr Borlänge (S, V, MP och OFA) är för mig ett mysterium då kommunen misskötts i så många år.

Folk röstar på det “alla andra gör” eller “det man alltid röstat på”, så brukar det oftast låta när man möter väljare på stan. Trots att man vill se en förändring så blir det samma utfall på valdagen i alla fall, tyvärr. Men i år hoppas jag på en förändring och nu är det upp till bevis. 

Det är dags för maktskifte i Borlänge!

Jesper Lindgren, Ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel