Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mycket kvar för att alla själva ska kunna bestämma över sina liv

Annons

Nyligen avslutades Prideveckan med den traditionsenliga paraden. Strax därefter dök det upp flertalet bilder från ministrar, inte minst stats- och finansminister, med regnbågsflaggor och en text om att regeringen inte bara värnar utan också vill utveckla allas rätt till det liv man vill leva.

Bland annat skriver Magdalena Andersson ”Pride är en viktig manifestation för alla människors lika värde och rätt. Vi har kommit långt i Sverige, men det finns mycket kvar att göra för att alla själva ska kunna bestämma över sina liv. Jag och mitt parti kommer fortsätta den kampen. De fri- och rättigheter som vi har kämpat för ska försvaras och förstärkas!”.

Vi har kommit långt i Sverige, men det finns mycket kvar att göra för att alla själva ska kunna bestämma över sina liv.

Att politiker och makthavare visar sitt stöd för HBTQ-rörelsen är både bra, rätt och viktigt och detta ska inte uppfattas som en fråga om det ena eller det andra. Det är dock svårt att inte fundera kring varför våra politiker i regeringsställning inte är lika angelägna om att visa sitt stöd för en annan utsatt grupp i samhället, nämligen funktionsnedsatta.

Rätten att bestämma över sitt eget liv, andemeningen i rättighetslagstiftningen LSS, tycks nämligen varken det ”röda eller blå laget”, i den mån sådana längre existerar, särskilt måna om att vare sig försvara eller förstärka. Snarare är det så att man lagt stor möda på att demontera denna rätt och särskilt rätten till personlig assistans har attackerats systematiskt.

Rätten att bestämma över sitt eget liv, andemeningen i rättighetslagstiftningen LSS, tycks nämligen varken det ”röda eller blå laget”, i den mån sådana längre existerar, särskilt måna om att vare sig försvara eller förstärka.

Detta arbete har också gett önskad effekt eftersom den enda effekt man uppenbarligen velat nå är minskade kostnader. Ur det perspektivet har man faktiskt varit oerhört framgångsrika. 2018 utgjorde kostnaderna för socialförsäkringssystemet 4,7 procent av BNP. Den lägsta siffran på 35 år och en halvering sedan 1990-talet.

Att detta skett på bekostnad av människors rätt att leva ett bra och värdigt liv efter sina förutsättningar, eller på hela familjers möjlighet att hålla ihop och ha en dräglig tillvaro trots att en funktionsnedsättning förändrat hela deras värld, det är uppenbarligen ett pris värt att betala.

Jag är som sagt helt för att våra folkvalda och andra makthavare deltar i pride, står upp för HBTQ-personer och deras rätt att inte bli utsatta för fördomar, diskriminering eller våld. Frågan är viktig och måste hållas levande, på samma sätt som frågan om rasism och främlingsfientlighet. Men jag har ändå svårt att skiljas från känslan att där många politiker i dag aldrig skulle missa ens antydan till en möjlighet att få visa upp sin ståndpunkt i dessa frågor är man i dag långt ifrån lika pigg på att ställa sig på barrikaden och kräva att funktionsnedsattas fri- och rättigheter ska försvaras. Rätten att bestämma över sitt eget liv är alltså viktig så länge den inte kommer med ett pris.

Frågan är viktig och måste hållas levande, på samma sätt som frågan om rasism och främlingsfientlighet.

Jag påstår att den politiker som har för avsikt att med någon som helst trovärdighet i behåll prata om att ”kämpa för att rätten att bestämma över sitt eget liv ska försvaras och förstärkas” också ska ta sig tid att besöka någon av de landsomfattande manifestationer för funktionsnedsattas rättigheter, inte minst på internationella funktionshinderdagen den 3 december.

Den som menar allvar med den typen av retorik bör också ha ryggrad att stå upp inför de funktionsnedsatta och deras anhöriga och berätta om vad man vill göra för att försvara och förstärka deras rätt att leva som andra. Finns en genuin vilja att föra en kamp för alla människors lika värde och rätt, stå då upp för att även funktionsnedsattas rättigheter ska involveras i den. Annars blir det tyvärr bara billig populism av det hela.

Daniel Lindkvist, fristående LSS-debattör

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips