Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nato är en säkerhetsgaranti här och nu

Annons

I nuläget står Socialdemokraterna inte bakom ett svenskt Natomedlemskap, det är djupt beklagligt och kan få ödesdigra konsekvenser för Sverige. Det är fortfarande inte för sent att ansluta sig, det är dags att inse att alliansfriheten är passé.

Socialdemokraterna säger sig värna om den svenska alliansfriheten eftersom att den “tjänat oss väl”. Hur kommer det sig då att man steg för steg nedmonterar den så vackra alliansfriheten? Genom EU:s PESCO och Nato:s värdlandsavtal har vi visat hur stark den transatlantiska länken är.

Det är ingen hemlighet att Sverige hellre övar militärt tillsammans med Natoländer än exempelvis Ryssland och Kina. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna då vill vidhålla sin syn på Sverige som alliansfritt, vilket de i allra högsta grad själva nedmonterar.

Genom EU:s PESCO och Nato:s värdlandsavtal har vi visat hur stark den transatlantiska länken är.

Nog om Sverige faktiskt var alliansfritt, även fast det inte hade varit någon garant för fred, hade det i alla fall motiverat varför man aktivt väljer att stå utan hjälp när vi så desperat behöver den. Om kriget kommer snart så står vi tyvärr maktlösa, vi har nedmonterat allt vad civilförsvar och militärt försvar innebär, det kommer stå oss dyrt i framtiden. Nato är en säkerhetsgaranti här och nu.

Nato är en säkerhetsgaranti här och nu

I ett försök att undvika problemet använder allt för många sig av strutspolitik, att stoppa huvudet i sanden kommer tyvärr inte hjälpa oss här. Huvudargumentet att Ryssland inte skulle vilja invadera Sverige, eftersom att det är för dyrt fungerar knappast längre.

Sverige är en strategisk plats i Östersjön, rik på naturtillgångar där rysk gas löper genom svensk ekonomisk zon. Genom att tillintetgöra tröskeleffekten och därefter påstå att en attack kostar mer än vad det smakar är absurt, än viktigare hur kan det motivera ännu lägre anslag till försvaret?

Lucas Steneram, ordförande i föreningen Ja till Nato

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips