Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej till flytt av hela Högskolan Dalarnas verksamhet till Falun

Högskolan Dalarna vill flytta verksamheten från Borlänge till Falun. Vi ser mycket allvarligt på detta, då högskolan har en viktig roll i den regionala utvecklingen, särskilt inom industrin och besöksnäringen.

LÄS MER: Högskolan i Borlänge kan tvingas flytta till Falun

En viktig roll för de regionala högskolorna är att stärka samarbetet mellan näringsliv, samhälle och akademi. Högskolan Dalarna etablerades strax före stålkrisen och dåvarande Palmeregeringen fastslog att verksamheten skulle ligga i "både Borlänge och Falun i syfte att stärka och utveckla näringslivet på mer än en ort" (Proposition 1975:9). Det har resulterat i ett framgångsrikt utvecklingsarbete mellan näringsliv, samhälle, akademi och flera av regionens kommuner. Dalarna är en region i förändring som konkurrerar med yrkeskunskap, innovationer och framgångsrika företag inom bland annat stål- och pappersindustri, transport, IT, handel och besöksnäring. Kring högskolan har Borlänge Science Park växt fram, där näringsliv, högskolans utbildningar och forskning utgör ett kraftfullt kunskapsnav i samverkan med andra regionala aktörer. Här ges företag möjlighet att etablera sig nära Teknikdalen, högskolan, Trafikverket och Kupolen. Närheten till och ett gott samarbete med högskolan ökar också företagens och offentlig sektors möjlighet att säkra den framtida kompetensförsörjningen.

Flera kommuner, till exempel Avesta och Ludvika, samarbetar med Borlänge kring industrins framtida behov och en flytt av högskolan till Falun medför att den naturliga kopplingen mellan industrikommunerna och akademin försämras. I traditionella industrikommuner med liten studietradition spelar de regionala högskolorna en viktig roll för ökad rekrytering och minskat avstånd till högre studier.

Vi är förvånande över att högskolan än en gång väckt frågan om att flytta verksamheten till Falun. Frågan lyftes så sent som 2008 och Borlänge kommun medverkade då till att högskolans lokalbehov skulle lösas på ett bra sätt. Lägre hyra och effektivare lokalanvändning medförde att högskolan kunde spara 10 miljoner. Förutsättningen för kommunens medverkan var att utbildning och forskning i Borlänge blev kvar i minst samma omfattning. Kommunens helägda bolag Fastighets AB Hushagen har köpt högskolebyggnaden för 270 miljoner kronor, byggt om och anpassat lokalerna för cirka 67 miljoner kronor för att tillgodose högskolans behov. Syftet med bolagets engagemang är att långsiktigt trygga högskolans etablering i Borlänge. I hyresavtalet framgår att: "Parternas avsikt är att Högskolan Dalarna även efter den i avtalet angivna hyrestiden skall fortsätta att hyra de angivna lokalerna och att det vid hyrestidens utgång skall upprättas ett nytt långsiktigt hyresavtal".

Vi vill fortsätta stärka regionens attraktivitet och säkra att företag och offentlig sektor i regionen får framtida arbetskraft med god kompetens.

Jan Bohman (S)

Kommunstyrelsens ordförande Borlänge

Leif Nilsson (S)

Ordförande Region Dalarna

Ingalill Persson (S)

Landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel