Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Noggranna utvärderingar krävs

Pandemin med covid-19 väcker viktiga frågor angående en påtaglig brist av beredskap, särskilt inom äldrevården som drabbats hårt av smittspridningen.

Vad är det för värderingar som ligger bakom regeringens mycket blygsamma satsning på bara 2,2 miljarder 2020 och 2021 till sjukvården och äldrevården? Tycker inte regeringen att vi som arbetar i vården är värda betydligt mer?

Varför ingår inte nya öronmärkta tilläggsanslag för fler verkligt viktiga specialistundersköterskeutbildningar i regeringens satsning?

Enligt lagen om extraordinära händelser är våra kommuner och regionkommuner skyldiga att sårbarhetsanalysera sina verksamheter. Och med det som grund skicka in beredskapsplaner till MSB, som noggrant ska granska analyserna. Redan nu vore det önskvärt med en första preliminär sammanställning av dessa beredskapsplaner och om vad som brustit i dem, särskilt gällande äldrevården.

Vi behöver anpassa både äldrevården och sjukvården av de utsatta, så att smittspridningen och dödsfallen minskar. Vi behöver även snarast införa värdefulla vidareutbildningar av undersköterskor till specialistundersköterskor i samtliga regioner, så vi får fler kvalificerade handledare i vården. Idag finns dessa viktiga vidareutbildningar bara i vissa regioner. Dalarnas region saknar tyvärr ännu dem.

Ett viktigt skäl för att minska smittspridningen är att vi i framtiden kommer att lära oss mer om covid-19 och om behandlingen av viruset. Redan är två nya behandlingsmetoder på gång av den svåra syrebrist som många covid-19 sjuka drabbas av (ARDS).

Dels har man börjat behandla detta med ytspänningssänkande Surfactant, där SP-D varianten har visat sig vara bäst. Surfactant används annars främst för behandling av för tidigt födda bebisar med syrebrist. Dels har man börjat behandla detta med kärlvidgande kväveoxid. Dessa två nya behandlingsmetoder kan med fördel kombineras för bättre effekt.

Enligt en ny studie står barnen för ungefär tio procent av smittspridningen. Åtminstone där smittspridningen är som värst, bör därför stängning även av kommunala grundskolor övervägas. Givetvis behöver all vårdpersonal få full adekvat skyddsutrustning. Specialteam för covid-19-sjuka behöver inrättas i fler kommuner och regioner.

Ken Swedenborg (ffs)

Partiordförande,  Vidareutbildad undersköterska

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips