Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu krävs reformer för ett socialt hållbart Sverige!

I början av juni i år levde över 182 000 barn i familjer där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det visar nyligen redovisad statistik.

Det är visserligen en minskning jämfört med samma tid förra året, men på två års sikt har antalet barn med skuldsatta föräldrar ökat med 6 000 eller drygt 3 procent. Backar man bandet till 2013 blir trenden ännu tydligare. Då gjorde Kronofogden en liknande undersökning som kom fram till att antalet drabbade barn då var cirka 160 000. Det innebär en ökning på hela 14 procent fram till i dag. Till detta kommer ett okänt antal barn i hushåll som kanske inte är skuldsatta men som har mycket små ekonomiska marginaler.

I Dalarna lever 8,3 procent av alla barn 0 – 17 år i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Hedemora "toppar" med 11,4 procent eller nästan 340 antal barn. Borlänge och Avesta följer därefter med 10 respektive 9,7 procent. Lägst andel har Säter med 6,0.

Coronakrisen påverkar alla delar av samhället, men mest märkbart blir det för de familjer som redan nu lever på marginalen. Kanske har någon förälder mist jobbet eller permitterats, kanske har barnen inte fått godkända betyg för vidare studier. Risken är stor att antalet barn som far illa, både ekonomiskt och i andra sammanhang, kommer att öka under de kommande åren.

Och nu är det sommarlov – en period som för många betyder frihet och trevliga upplevelser, men för många andra, kanske hundratusentals barn och familjer, innebär hård press både psykiskt och ekonomiskt. Organisationen Bris varnar för att coronakrisen kan komma att leda till försämrad psykisk hälsa hos många barn, på kort och lång sikt.

Det måste alltså till hållbara och långsiktiga reformer mot ojämlikhet och för förbättrade villkor för de mest utsatta och fattigaste i vårt samhälle. Vi kan inte låta så många barn fara illa. Det är inte värdigt ett samhälle som vårt. Det finns verktyg! Höj A-kassan, höj socialbidragsnormen, stoppa försöken till att införa marknadshyra, lagstifta mot vräkning av barn, stärk skolan, med särskilt fokus på tidiga insatser, ge ökat stöd till organisationer som arbetar för att stötta familjer och barn och ge ökat stöd till barnhälsovården.

Nu krävs reformer för ett socialt hållbart Sverige! Resurser och möjligheter finns!

Annakari Berglund

ordförande Verdandi Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips