Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu räcker det med skövlingen av Brännvinsberget, Sveaskog

 
Skogsdebatten i Dalarna
Visa alla artiklar

SVT, Sveriges Radio och Dalapressen har de senaste veckorna berättat om hur Sveaskog skövlat Brännvinsberget norr om Furudal i Ore Skogsrike. Detta trots att bolaget är miljöcertifierat enligt FSC och säljer sina produkter som ”miljömärkta”. Trots denna miljöstämpel har ett skogsområde med 26 rödlistade arter och 14 signalarter avverkats och trasats sönder vid Brännvinsberget.

LÄS MER: "Staten" avverkade skog med 40 signalarter, varav 26 rödlistade: "Skandalöst"

LÄS OCKSÅ: Debatt: Skogsbruket flisar sönder den biologiska mångfalden

Nu är de på gång igen. Bolaget ska fragmentera och avverka den lilla ännu intakta nordligaste delen av Brännvinsberget. Snitslar hänger överallt. Ett stort risbo missade de helt när avverkningsplaneringen gjordes.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Skövlingen bidrar till många träd men färre skogar

Sveaskog missade också över 20 rödlistade arter och signalarter. Dessa hittades i det planerade avverkningsområdet vid en översiktlig inventering som Naturskyddsföreningen i Rättvik lät göra under sommaren 2017. Resultatet finns i rapporten ”Ändå hugger man” som ligger på nätet.

Brännvinsberget har också besökts av sex ryska naturvårdsexperter och en finsk som inventerat och bekräftat områdets höga naturvärden. Experterna har ett viktigt internationellt perspektiv med referenser i ryska och finska naturskogar på samma latitud.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vi markägare har ett ansvar för den biologiska mångfalden

Men inte nog med det. I dagarna kom en rapport från länsstyrelsen om hotade vedskalbaggar på tall i Dalarna. Området som ska avverkas är skyddsvärt enligt författaren till rapporten, entomologen Olof Hedgren. Han har hittat starkt hotade arter och många signalarter vid sina stickprovsundersökningar. Just nu uppgår antalet naturvårdsarter i området till ett 30-tal.

Området är alltså skyddsvärt. Sveaskog ska trots detta avverka. Detta exempel visar på vikten av att Skogsstyrelsen som ansvarig myndighet för skogsvårdslagens jämställda miljö- och produktionsmål, och miljömålet Levande skogar, måste granska fler avverkningsanmälningar i fält än vad som görs idag. Trots miljöcertifieringens krav så har Sveaskog bevisligen struntat i skogens naturvärden.

Om två år är det slut på gammelskogen på Sveaskogs marker i Ore Skogsrike, bortsett från det som sägs vara frivilligt skyddat. Detta i ett läge när Sverige endast formellt skyddat omkring 3 procent produktiv skogsmark nedan fjällnära skogsgränsen.

Ore Skogsrikes sista gamla naturskogar är unika för Sverige, vilket är fastslaget i ett tiotal inventeringsrapporter. Dessa skogar behövs inte minst för att Sverige ska kunna uppfylla de av riksdagen beslutade miljömålen. Det är dags för politiker av alla partifärger att ta Sveaskog i örat och ändra ägardirektiven.

Det får vara nog nu Sveaskog. De sista skyddsvärda skogarna i Ore Skogsrike liksom alla resterande skyddsvärda skogar inom Sveaskogs ägor måste räddas. Det är nu eller aldrig.

Mattias Ahlstedt, Naturskyddsföreningen Dalarna

Lars-Ove Wikars, Entomologiska föreningen Dalarna och Västmanland

Petrus Tegnér, Dalarnas ornitologiska förening

Gunnar Hagelin, Dalarnas botaniska sällskap

Anders Janols, Mykologiska föreningen Skogsriskan

Andrey Rodionov, Fil. Doktor i skogsbruksteknik, Ryssland

Alexander Markovsky, Fil. Doktor i skogsekologi, Ryssland

Natalia Markovskaya, Fil. Doktor i botanik, skogsexpert, Ryssland

Anastasia Filippova, skogs- och naturvårdsexpert, programm director, NeoEcoProject, Ryssland

Olga Ilina, biolog och skogsexpert, SPOK, Ryssland

Elena Pilipenko, ekolog och skogsexpert, SPOK, Ryssland

Olli Turunen, biolog, skogsexpert på Finska Naturskyddsföreningen FANC, Finland

Göran Rönning, Tjäderkommittén

Rolf Lundqvist, skogshistoriker, specialist på Ore Skogsrike

Sebastian Kirppu, inventerare i Ore Skogsrike

Helena Björnström, inventerare i Ore Skogsrike

Bengt Oldhammer, inventerare i Ore Skogsrike

Jan-Olof Hermansson, inventerare i Ore Skogsrike

Kjell Hedmark, ekolog

Margareta Wikström, Rättviks Naturskyddsförening

Bertil Helmersson, Naturskyddsföreningen Malung-Sälen

Viktor Säfve, Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel