Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu vill vi se Sveriges första Eco-Centra!

Annons

Vetenskapsrapporterna halglar dagligen över oss och det undgår ingen att det är bråttom med konkreta åtgärder för att klara tvågradersmålet innan jordens egna drivkrafter tar vid och vi blir passagerare utan möjlighet att längre påverka.

Vi har alla ett ansvar att göra det vi kan för att bromsa och vända utvecklingen, det är möjligt men kräver mycket mer tydliga politiska beslut för att inte tappa värdefull tid.

Vi ser nu att företagare, organisationer och enskilda i allt högre grad ställer om till en fossilfri värld och kapitalet flyttas nu från det skitiga till det rena. Det är positivt och skall uppmärksammas och uppmuntras till att få fler att hänga på. De flesta vill ställa om men många saknar hur man skall gå till väga.

De flesta vill ställa om men många saknar hur man skall gå till väga

Faktum är att Sverige har en enorm tillväxtmöjlighet i att utveckla ett skalningsbart affärskoncept för en hållbar tillväxt inom exempelvis byggnation, energi, livsmedel, lantbruk och transportsektorn.

Alla seriösa företag, myndigheter och organisationer har nu inom den internationella och nationella miljömålsagendan Agenda 2030 egna hållbarhetsplaner och mål om hur man kan bli mer klimatsmart, men det saknas gemensamma arenor och mötesplatser för att tillsammans komma snabbare framåt.

Det är som sagt mycket bråttom och vi måste jobba strategiskt och tillsammans istället för att var och en jobbar i egna stuprör för komma på lösningar.

Vårt förslag är att det omgående startas upp regionala "Eco-Centras" med den främsta uppgiften att tillvarata klimatsmarta idéer (som troligen även är lönsamma), bedriva wokshops, idemöten, föredrag och utbildningar för att stimulera till klimatsmart omställning.

Vi upplever ett massivt stöd för idén från de vi har kontakt med inom exempelvis högskolan, kommunen, regionen, politiken, Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, företagare, SMHI, föreningar och enskilda. Alla utrycker ett behov av att jobba tillsammans för att lösa uppgiften och att det idag saknas genemsamma arenor, agendor och inte minst en politisk jävlar anamma i frågan.

Alla utrycker ett behov av att jobba tillsammans för att lösa uppgiften och att det idag saknas genemsamma arenor, agendor och inte minst en politisk jävlar anamma i frågan

Det regionala Eco-Centrat skall givetvis vara öppen för alla, enskilda personer, företag, organisationer och myndigheter och bör finansieras via de medel som exempelvis Länsstyrelsen och Enegimyndigheten idag får tilldelat för klimatarbete.

Efter en sexmånaders uppföljning så bör det direkt startas upp motsvarande Eco-Centran i alla län och givetsvis även koppla arbetet till ett internationellt perspektiv då klimatkrisen sannerligen inte är lokal för Sverige men där Sverige har möjlighet att ta det nödvändiga initiativet till snabba åtgärder.

Givetvis skall Eco-Centrat vara politiskt obunden och endast jobba med de klimatrelaterade frågor som direkt leder till omställning från fossil till gröna investeringar och drift.

Det finns idag möjlighet för företag att söka bidrag från staten/EU för omställning, men vi upplever det alltför omständigt och uttagningsprocessen utesluter därför många goda idéer.

Människans drivkraft för att ta tag i problemen är stor när vi väl står inför fakta (utom för mr Trump), nu står vi och vevar med armarna vid stupet för att inte ramla över kanten, men kan återfå balansen genom ökad kunskap och samverkan.

Det är bråttom men ännu inte omöjligt att slå i klimatbromsen, dock kräver det modiga politikers beslut!

Pär Allanson

Patrick Olsson

Initiativtagare för ett regionalt Eco-Centra

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips