Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nyliberal högerpolitik kan inte vända klimatkrisen

Annons

Vi har under de senaste decennierna sett vad nyliberal högerpolitik resulterar i. Jag undrar om det verkligen är detta samhälle du vill ha. I dag och sedan länge är det en högermajoritet i riksdagen och det märks.

Partierna till vänster blir vingklippta och tvingas se på när välfärden och tryggheten raseras steg för steg

Partierna till vänster blir vingklippta och tvingas se på när välfärden och tryggheten raseras steg för steg.

Vi vet alla att klyftorna i samhället ständigt ökar, att tryggheten i arbetslivet raseras med olika slags tillfälliga anställningar och nya former av daglöningsarbete. Arbetsgivare tillåts utnyttja situationen och på så sätt förse sig med gratis arbetskraft genom så kallade oavlönade provjobb.

Vi ser hur pensioner, sjukersättningar och försörjningsstöd systematiskt stryps och hur vård, skola och omsorg går på knäna då resurstilldelningen är helt otillräcklig.

Marknadifiering av post, apotek, skola, vård, omsorg, järnväg och annat har inte gjort något bättre, bara sämre service och sämre kvalitet. För att inte tala om bostadssituationen, marknadifieringen av bostadsförsörjningen har resulterat i att vanliga människor utan ett rejält sparkapital inte kan få en trygg bostad utan blir offer för profittörstande kapitalägare. Det finns bara andra och tredjehandskontrakt för den som inte är tillräckligt kreditvärdig.

Inte nog med att nyliberal högerpolitik skapar mänsklig misär, den leder även till att klimatkrisen eskalerar

Utslagningen av människor som inte är 110 procentiga enligt den nyliberala normen skapar ett nytt fattigsverige. Vissa finner sig i att leva i misär medan andra i stället väljer en kriminell väg i livet. Vi ser också att allt för många ger upp och väljer självmord som utväg.

Inte nog med att nyliberal högerpolitik skapar mänsklig misär, den leder även till att klimatkrisen eskalerar. Grundtesen för nyliberal högerpolitik, ständig tillväxt, är absurd och fullständig omöjlig i det slutna system som vår planet utgör. Ekologins samtliga marginaler är nu utnyttjade och vi ser hur jordens temperatur ökar och att vi idag inte skönja hur detta ska kunna hejdas. Jag är inte säker på att våra vänsterpartier är så mycket bättre idag, men det finns i alla fall potential. Nyliberal högerpolitik har inga som helst möjligheter att vända klimatkrisen.

Vi kan inte skylla detta på våra politiker, det är vi väljare som uppenbarligen vill ha det på det här viset. När vi väljer nyliberala högerpolitiker kan vi bara förvänta oss nyliberal högerpolitik, politik som gynnar kapitalägare på bekostnad av mindre bemedlade. Väljer vi nyliberala högerpolitiker kan vi förvänta oss klimatförnekelse och otillräckliga åtgärder mot klimatkatastrofen.

Vill du ha ett Sverige med mer jämställhet, ett mer rättvist Sverige som dessutom tar hänsyn till klimatet, kan du inte rösta på högerpartier. Sverige kommer inte att kunna gå åt ett rättvist och hållbart håll om vi inte får en vänstermajoritet i riksdagen. Och det kommer inte att gå om inte du hjälper till!

Olle Berglund Leksand

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips