Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nytt ägardirektiv för Morastrand AB äventyrar bostadsmarknaden

Majoriteten i Mora, det vill säga Centern, Morapartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, vill införa nya ägardirektiv för det kommunala bostadsbolaget Morastrand AB. Syftet sägs vara att stimulera byggandet av hyreslägenheter i Mora, också av andra än Morastrand. Tanken kan ha vissa förutsättningar att fungera om man låter Morastrand agera företagsekonomiskt och marknadsmässigt ansvarsfullt.

Tyvärr väljer man istället att i praktiken tvinga Morastrand att sälja ut fastigheter på ett sätt som kan äventyra bolagets sunda ekonomiska utveckling och därmed driva upp hyrorna. Det nya ägardirektivet stipulerar att Morastrand, för att få bygga nya lägenheter, måste sälja lika många lägenheter som man bygger. Det långsiktiga målet är att Morastrand ska minska sin andel av antalet hyreslägenheter från dagens 75-80procent till högst 50 procent.

Om inte någon annan bygger hyreslägenheter i mycket stor omfattning, så innebär det att Morastrand skulle tvingas sälja bort minst en tredjedel av sitt bestånd. För att lyckas med det skulle man då tvingas sälja till rena reapriset.

Självklart ska kommunen som ägare peka ut riktningen och ge vissa övergripande ramar gällande bolagets syfte och långsiktiga mål. Men detaljstyrningen i det föreslagna direktivet gör det svårt för styrelsen att kunna agera med bolagets bästa för ögonen. Om man inte klarar att i alla delar uppfylla ägardirektivets åtaganden riskerar styrelsen dessutom allvarlig revisionskritik. Vem vill sitta i en bolagsstyrelse under sådana förutsättningar?

Våra huvudinvändningar mot det föreslagna ägardirektivet är följande:

Varken oppositionen eller bolagets styrelse har haft möjlighet att tidigt komma med inspel och analysera konsekvenserna av det förändrade ägardirektivet. Oppositionen fick ta del av förslaget första gången dagen innan ärendet skulle presenteras och diskuteras på kommunstyrelsens informationsmöte, en vecka innan förslaget skulle klubbas i kommunstyrelsen.

Direktivet riskerar att sätta utförsäljning av hyreslägenheter före bolagets bästa, utan att det egentliga syftet, nämligen ökad nyproduktion och fler hyresrätter, kommer att uppnås.

Ägardirektivet detaljstyr på ett sätt som kan äventyra bolagets sunda ekonomiska utveckling. Dessutom flyttar man stora delar av ansvaret för bolagets styrning från bolagets styrelse till kommunledningen.

Direktivet har en illa genomtänkt struktur som blandar allmänna direktiv, som reglerar bolagets relationer till kommunen, med särskilda direktiv som anger målen för bolagets egentliga verksamhet.

Försäljningen av lägenheter görs till huvudsaken med direktivet. Inte att främja en sund utveckling av Morastrand som bolag eller en sund bostadsmarknad i Mora.

Detta kan vi inte acceptera!

Gunnel Persson (S), 2:e vice ordförande i Morastrand AB

Lennart Sohlberg (S), oppositionsråd i Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips