Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Odemokratiska krafter lurar i de demokratiska rummen

Den 6 januari samlades kongressen för att formellt utse Joe Biden som president. Samma dag höll Trump ett tal och uppmanade hans anhängare att marschera dit. Den här uppmaningen skulle leda till att Trump-anhängare stormade kongressbyggnaden och att fyra personer miste sina liv.

Den här händelsen har inte bara skakat USA, utan hela världen. Det visar på att demokratin darrar och är inte i trygga händer.

Vi ser även en oroande utveckling här, när de högerextrema krafterna växer sig allt strakare

Vi lever i en värld där majoritet av befolkningen bor i ett land som inte är demokratiskt, en värld där varje demokratiskt land är en viktig symbol för demokratin.

USA har varit ett betydelsefullt land för demokratins framfart, dessvärre har de förenta staterna förändras markant sen Trump kom till makten 2016. Vi har sett ett allt mer polariserat, segregat och odemokratiskt land. Utvecklingen är skrämmande.

Det är också skrämmande att denna utveckling sker i en supermakt som har stor påverkan på andra länder i världen. Trots att Sverige är ett av de mest demokratiskt länderna i världen, är inte heller vi garanterade att förevigat ha en demokrati. Vi måste påminna oss själva att demokratin aldrig får tas för givet. Vi ser även en oroande utveckling här, när de högerextrema krafterna växer sig allt strakare.

Vi har normaliserat att ha ett högerextremt parti i riksdagen, ett parti som fylls med välklädda kvinnor och män med kostym och välkammat hår. Det är viktigt att inte glömma bort att de stöttade Trump både under valet 2016 och valet 2020. Dessutom nominerade Sverigedemokraterna Trump till Nobels fredpris. De har stöttat en president som har velat stoppa rösträkningen, en man som är både rasist och sexistisk. En president som har använt sig av odemokratiska metoder, en person som helt klart är en fara för demokratin. Därför är det extremt oroväckande att se hur Sverigedemokraterna blir mer och mer accepterat som parti, hur de ständigt ökar i förtroende och är Sveriges tredje största parti.

De högerextrema, odemokratiska krafterna lurar i de demokratiska rummen. I EU, i riksdagen, eller på kongressen. Vi får inte blunda för det som sker, för annars riskerar vi att gå mot en mer odemokratiskt värld.

Erika Frank

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips