Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ofattbart att SD föreslår sänkta lärarlöner

Runt om i landet kämpar rektorer med att hitta utbildade lärare. I det läget väljer Sverigedemokraterna att sänka tiotusentals lärares löner med flera tusenlappar i månaden. Det är helt ofattbart.

Svensk skolas kanske största utmaning är lärarbristen. Tiotusentals lärare behöver utbildas och anställas de närmaste åren. Annars riskerar var tredje lärare att vara obehörig inom några år. Det skulle påverka möjligheterna att fortsätta höja elevernas kunskapsresultat och jämlikheten i skolsystemet.

Lärarbristen beror dels på att vi har fler barn och unga i skolåldern, dels på att vi under lång tid har utbildat för få lärare. Läraryrket har helt enkelt inte varit tillräckligt attraktivt. Om fler ska vilja utbilda sig till lärare måste hela samhället uppvärdera synen på skolan och lärarna för att Sverige ska nå tillbaka till ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen.

Det innebär i praktiken att tiotusentals lärare skulle få sin lön sänkt med flera tusen kronor i månaden

Det är med andra ord helt nödvändigt att läraryrkets attraktivitet fortsätter att öka. Under flera år har regeringen satsat på höjda lärarlöner och samtidigt har lärarna fått fler kollegor. Idag arbetar 31 000 fler i skolan jämfört med 2014, samtidigt som intresset för lärarutbildningen och yrket har ökat. Enligt den internationella TALIS-undersökningen trivs de svenska lärarna i dag bättre på jobbet än för några år sedan.

I det läget väljer Sverigedemokraterna att i sin budget göra nedskärningar på lärarnas löner med 2 670 miljoner kronor per år. Det innebär i praktiken att tiotusentals lärare skulle få sin lön sänkt med flera tusen kronor i månaden. Tror Sverigedemokraterna att sänkta löner kommer bidra till att fler vill utbilda sig till lärare? Det tror inte vi. Sverigedemokraternas politik skulle försämra svensk skola.

Ska våra elever lära sig mer behöver läraryrkets attraktivitet fortsätta öka så vi kan få fler skickliga lärare i hela landet. Därför går regeringen fram med nya satsningar på fler lärare i budgeten för 2020. Det måste bli lättare att kunna arbeta i skolan samtidigt som man läser till lärare. Lärares mandat att upprätthålla trygghet och studiero i skolan behöver stärkas ytterligare. Och lärarna behöver avlastas av andra yrkesgrupper, som socionomer och lärarassistenter.

Goda arbetsvillkor och fler kollegor ökar läraryrkets attraktivitet. Inte nedskärningar och sänkta löner. Därför är det ofattbart att Sverigedemokraterna gång på gång föreslår att lärarnas löner ska sänkas.

Anna Ekström (S)

Utbildningsminister

Roza Güclü Hedin (S)

Riksdagsledamot Dalarna

Berit Fredricsson (S)

2:a vice ordf i Barn och utbildningsnämnden i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips