Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Öka bevakningen av jaktbrott på varg istället för att besluta om licensjakt

I stället för att besluta om licensjakt, som motverkar sitt syfte, bör resurserna till naturbevakningen öka så att de som begår jaktbrott kan upptäckas i högre grad än idag, skriver debattören Swen Söderman, nöt- och fårbonde.

Annons

Det är befogat att ifrågasätta bedömningen att vargen har gynnsam bevarandestatus, som ligger till grund för länsstyrelsernas förvaltningsplaner och beslut om licensjakt.

LÄS OCKSÅ: Rovdjursföreningen: Nej Jägareförbundet, vargstammen är inavlad och bör öka - inte minska

Jägareförbundet Dalarna: Hög tid att riksdagen tar beslut om minskad vargstam

Inom forskningen råder oenighet om hur stor vargpopulationen behöver vara för att uppfylla kriteriet för gynnsam bevarandestatus. Det råder samstämmighet om att vargstammen är för liten för att vara genetiskt välmående och att den höga inavelsgraden gör att den inte är långsiktigt livskraftig. Det behövs invandring från vargstammar österifrån, som blandas med den skandinaviska vargen, för att den ska bli långsiktigt livskraftig. Då måste emellertid renskötselområdet öppnas för varg.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Varg och rennäring måste få finnas i samma landsända - men dialog behövs

Jaktbrotten tenderar emellertid att öka och de utgör idag ett av vargstammens svåraste hot.

Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen. Syftet är att rovdjursstammarna ska hållas på nivåer så att toleransen för dem hos allmänheten ökar, vilket ska få den illegala jakten att minska, för att på sikt upphöra.

Jaktbrotten tenderar emellertid att öka och de utgör idag ett av vargstammens svåraste hot. Licensjakten riskerar därmed att tillsammans med den illegala jakten försvaga en redan sårbar vargstam. Det är tydligt att ett av licensjaktens viktigaste syften fullständigt har misslyckats.

I stället för att motverka den illegala jakten, så har Länsstyrelsen hamnat i allians med, och licensjakten blivit ett vapen i händerna på, intressen med nollvision för rovdjursförekomsten och som, för att nå sina mål, inte skyr illegala, för rovdjuren ofta oerhört plågsamma, jaktmetoder. Hur långt är länsstyrelserna beredda att kompromissa om nivån på vargstammen för att tillmötesgå kraven för att den illegala jakten ska upphöra?

I stället för att besluta om licensjakt, som motverkar sitt syfte, bör resurserna till naturbevakningen öka så att de som begår jaktbrott kan upptäckas i högre grad än idag. Det skulle ge bättre effekt än licensjakt på motivationen att begå jaktbrott.

Eftersom det råder oenighet inom forskningen och därför stor osäkerhet om vargen uppfyller kriteriet för gynnsam bevarandestatus, borde försiktighetsprincipen väga tyngre än andra hänsyn, vid beslut om licensjakt.

”Utan tvivel är man inte riktigt klok”, som Tage Danielsson kunde ha sagt det. För biologisk mångfald, säg nej till licensjakt på varg.

Swen Söderman

Nöt-och fårbonde Hån Finnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel