Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Olämpligt med fulltaligt Kommunfullmäktige

Den borgerliga ledningen i Falun har beslutat att ha kommunfullmäktige med 61 ledamöter plus tjänstepersoner närvarande. Detta är något som vi motsätter oss och vill påpeka olämpligheten i.

På grund av rådande pandemi och vikten av "att hålla i och hålla ut" så skickar detta fel signaler till medborgare. Studenter får inte fira som de brukar. Bröllop, begravningar och kulturevenemang avbokas och skjuts på framtiden. Vi folkvalda politiker ska föregå med gott exempel.

Ledamöters oro är en viktig aspekt. Alla som deltar på möten ska kunna känna trygghet och så är det inte i det här fallet. Många känner stor oro trots vidtagna åtgärder för att minska smittspridning. Personer i riskgrupp utesluts från det politiska rummet. Grupper på fler än 50 personer bör inte förekomma.

Det är också tydligt att den pågående pandemin utnyttjas av den politiska ledningen där man ändrar mötesformer och förvanskar debatten

Vi är oroade över hur den politiska ledningen urholkar de demokratiska processerna och vi har många exempel på när oppositionens insyn och delaktighet uteblivit. Det är också tydligt att den pågående pandemin utnyttjas av den politiska ledningen där man ändrar mötesformer och förvanskar debatten, driver igenom principiellt viktiga frågor, halverar antalet ledamöter, ger insynsplatser mer delaktighet än ersättare. Vi ser att det måste vidtas åtgärder på grund av pandemin men åtgärderna måste vara demokratiskt förankrade.

Tydligt är det att debatten och informationen nu sker via media och tjänstepersoner. När ska den politiska ledningen ta sitt ansvar? Vi saknar tydlig politisk ledning och styrning, något som borgarna i många år predikat från talarstolen i kommunfullmäktige.

Vi uppmanar den politiska ledningen att tänka om och tänka rätt när det gäller fulltaligt Kommunfullmäktige, att söka en överenskommelse med samtliga partier för att hitta en lösning. Tidigare har det funnits en överenskommelse om halverat kommunfullmäktige där man tar upp brådskande ärenden. Varför inte göra så även i juni? Vi måste ta vårt samhällsansvar utifrån rådande pandemi!

Anna Strindberg Lennhed (S)

2:e vice ordförande Kommunfullmäktige & Jonas Lennerthson (S) Oppositionsråd

Susanne Norberg (S)

Oppositionsråd

Lars-Göran Johansson (S)

2:e vice ordförande Serviceutskottet

Barbro Ödlund (S)

2:e vice ordförande Omvårdnadsnämnden

Christina Knutsson (S)

2:e vice ordförande Socialnämnden

Berit Fredricsson (S)

2:e vice ordförande Barn och Utbildningsnämnden

Sverre Wide (S)

2:e vice ordförande Kultur och Fritidsnämnden

Kenneth Wålberg (S)

2:e vice ordförande Miljö och Samhällsbyggnadsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips