Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om människors framtid

Patrik Andersson (S) efterlyste i kommunfullmäktige en analys av konsekvenserna av en neddragning inom Komvux.
– Vi sparar bort människors möjlighet till försörjning och krossar drömmar, hävdade han i en egen analys.

I den rambudget som fullmäktige antagit ligger ett generellt sparbeting på Komvux på 1,2 miljoner kronor.
S hade inför sammanträdet föreslagit att sparbetinget på skolan skulle minskas och att det skulle påverka det beräknade budgetöverskottets storlek.
Anders Bengtsson (KD) yrkade att Komvux skulle tillföras 500 000 kronor av utvecklingsmedel.

Under debatten betonade företrädare för den borgerliga kommunledningen att fullmäktige nu, tack vare ett nytt nationellt skatteutjämningssystem, har en ”once in a lifetime-chans” att bygga­ en kommunal framtidsekonomi
Patrik Andersson kontrade­ med att för många Komvux-elever kan de lärarledda lektionerna vara just deras ”en gång i livet-chans”.

Anki Enevoldsen (C) betonade vikten av att kommunen har god ekonomi och berättade att kommunen arbetar för att hitta bra metoder för att på andra sätt hjälpa­ fler att hitta vägar in på arbetsmarknaden.
– Jag pratar inte om ekonomi, utan om människor, de som i dag sitter här på åhörarplats och vill ha utbildning och jobb, svarade Patrik Andersson och syftade på de Komvux-elever som bänkat sig på åhörarplats i sammanträdeslo­kalen.
– Det är just med tanke på människor, invånarna, vi måste värna ekonomin, förklarade Anki Enevoldsen.

Fullmäktiges majoritet klubbade – efter en längre debatt och genom flera voteringarFnoti – det borgerliga budgetförslaget och S reserverade sig mot beslutet på flera punkter.

Kent Olsson/DT