Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Om soldaten förstår vikten av samarbete, vore det bra om regeringen gjorde det samma

Två gånger per år tar jag på mig uniformen och tjänstgör i Hemvärnet tillsammans med en elektriker, en lärare, en lokförare, en barnskötare och en som jobbar med hjälpmedel. Vi är alla en del av en alldeles för tunn grön linje om det värsta skulle inträffa. Svenskt försvar har inte varit så här eftersatt sedan 30-talet.

I min andra roll är jag förtroendevald, som bland annat ordförande i en nämnd i Falu kommun, som bekymrat följer hur regeringen hanterar försvarspolitiken. Regeringen har hittills inte skjutit till de pengar som behövs för att göra verklighet av det som alla partier var eniga om i försvarsberedningens rapport Värnkraft.

Svenskt försvar har inte varit så här eftersatt sedan 30-talet

Vi behöver ha en politisk samsyn i försvarsbeslut, så att de blir långsiktiga och gedigna, hållbara och kraftfulla. Men går inte samsyn att nå behöver vi göra som förre ordföranden för försvarsberedningen Björn Von Sydow (S) föreslagit; de borgerliga partierna och SD måste köra över S i riksdagen.

Vi är inne i en mycket allvarlig tid där Sverige är den strategiskt svaga länken i ett hett konfliktområde. Sverige är inte med i NATO och har under årtionden försvagat försvaret. Sker en konflikt i Arktis eller Östersjön är svenskt territorium av stort eller rent av avgörande strategiskt intresse. Det gör att en konflikt kan komma att inledas mot Sverige. Det finns alltså en väldigt stark anledning att lyssna på varför von Sydow (S) anser att hans eget parti ska ”köras över” i riksdagen om de inte ändrar sig.

Sverige lade 1997 två procent av BNP, under Fälldins regeringstid handlade det 3 procent. Då fanns det substans bakom orden ”Håll gränsen”.

Försvarsberedningen har förhandlat fram vad som får beskrivas som en bra början till att återställa försvarsförmågan i rapporten Värnkraft. S ville dock inte binda sig vid finansieringen på 1,5 procent av BNP fram till 2025, men C och L piskade fram en uppgörelse i budgetförhandlingen i fjol. Sedan har det visat sig att en del poster i budgeten dubbelräknats så att de saknas pengar för genomförandet, finansen smög bort uppräkningen vilket ytterligare undergrävde möjligheten att genomföra förslagen och andra fördyringar har tillkommit.

Behoven är stora, särskilt för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Kostnaderna för att ligga kvar med den organisation av försvaret, som är för otillräcklig, från 2015 är cirka 168 miljarder kronor för att ersätta materiel som faller för åldersgränsen. Det är stora belopp, men låt oss då förstå att det är den tid vi nu lever i genom vårt strategiska läge (Arktis, Svalbard, Östersjön). Sverige är värt att försvara; befolkningen, friheten och vårt sätt att leva.

Behoven är stora, särskilt för att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Om Socialdemokraterna inte vill vara med och ta ansvar för svenskt försvar, även ekonomiskt, efter 2025 för att genomföra Värnkraft så hoppas jag att vi borgerliga partier och SD, gör som försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) efterlyst, att regeringen körs över. Här sitter mitt eget parti Centerpartiet i en nyckelposition. Men än är det inte försent för S att vända och göra det rätta, då ska de självklart tas emot med öppna armar.

Det är tillsammans som Sverige försvaras bäst, det har elektrikern, läraren, barnsköterskan och vi andra förstått genom Hemvärnet. Det vore bra om regeringen förstod det samma.

Camilla Andersson Sparring (C) Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips