Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Omsorgen om våra äldre tar inte semester

Annons

Jag är ständigt ute på väldigt många olika arbetsplatser och träffar medlemmar inom olika branscher och yrkesgrupper. I många verksamheter går tempot ner lite under sommaren och bemanningen kan anpassas utifrån det.

Men en av de verksamheter som inte går ner i tempo och som aldrig någonsin tar semester är äldreomsorgen. Tänk dig själv en hemtjänst som tar paus under sommarmånaderna eller ett äldreboende som bommar igen efter midsommar. Det skulle vara livsfarligt. Här har vi att göra med verksamheter som måste fungera på topp året om. Så ser det inte ut idag.

Äldreomsorgen borde vara varje kommuns främsta prioritering. Bristen på rätt utbildad personal är enorm och underfinansieringen ett faktum. Nu är det hög tid att tänka om. Fler måste utbilda sig till undersköterska och resurserna till vård- och omsorgssektorn behöver öka. Kommunal får medhåll av SKL, Sveriges kommuner och landsting, och finansminister Magdalena Andersson om att läget är akut. Trots det händer det alldeles för lite.

Bristen på personal har gjort att i princip vem som helst kan jobba i äldreomsorgen

När jag är ute på arbetsplatser och lyssnar på vad medlemmarna i Kommunal uttrycker så blir jag riktigt orolig. Och det borde varenda kommuninvånare också bli. Bristen på personal har gjort att i princip vem som helst kan jobba i äldreomsorgen. Men vård och omsorg är inte för vem som helst. Det är ett kvalificerat arbete som kräver kunskap och kompetens.

Den stora frågan är hur arbetsgivarna ska hantera situationen när det inte finns tillräckligt med utbildad eller erfaren personal att få tag i. Som jag ser det är det ingen raketforskning.

Antingen fortsätter vi med en bemanning som är så precis att det inte ens går att få ihop ett hållbart schema. Då fortsätter det med bemanning som förutsätter arbete varannan helg, uppdelade arbetspass (delade turer), väldigt långa arbetspass från morgon till kväll eller väldigt korta arbetspass som inte ger möjlighet till tillräcklig återhämtning.

Vi kan också fortsätta att ta beslut över huvudet på dem som vet och kan bäst hur arbetet bör organiseras, nämligen alla yrkeskunniga välfärdsarbetare.

Och när vi ändå håller på kan vi fortsätta att tänka deltid istället för heltid som norm, som Kommunal faktiskt har kommit överens med arbetsgivaren om ska vara genomfört senast 2020.

Eller så släpper beslutsfattare i kommunerna prestigen och lyssnar på proffsen.

Jag är övertygad om att äldreomsorgen är en framtidsbransch. Men det krävs att arbetsgivarna tar sitt ansvar och satsar på en äldreomsorg som personalen känner glädje och stolthet att jobba i och som ungdomar söker sig till.

Vilken kommun vill du företräda som arbetsgivare? Vilken äldreomsorg vill du vara ansvarig för?

Det är hög tid att bestämma sig. Kommunal är mer än gärna en del av det arbetet!

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips