Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Oroande att fördomar tidigt får fäste hos ungdomar

Sverigedemokraterna vann inte valet, men de gjorde sitt bästa resultat hittills. Det gick så bra att det ett tag såg ut som att de traditionellt blå och röda blocken riskerades att färgas bruna. Idag har vi fått en mittenregering som kommer att hålla Sverigedemokraterna borta från makten, men det är värt att notera att det svenska förhållningssättet mot partier likt Sverigedemokraterna är unikt bland våra nordiska och europeiska grannländer.

Vi på Teskedorden jobbar med att föreläsa om demokratins plats i samhället. Nyligen var vi till exempel ute på en skola där över 50 procent av eleverna hade röstat på Sverigedemokraterna i skolvalet. Vi vet att det tar tid att åstadkomma förändring i våra frågor, men vi börjar oroa oss över att fördomsfulla åsikter får fäste hos barn i ung i ålder och vi förstår att det har att göra med debatten i övrigt.

Open act genomförde nyligen en analys för att visa hur den politiska tonaliteten har ändrats över en period på tio år. Slutsatsen var att nästan alla partier har börjat utmåla utsatta grupper som en fara för samhället. Samtidigt attraheras allt fler väljare av den auktoritära och nationalistiska rörelsen som är Sverigedemokraterna, och allt fler partier börjar förhålla sig till dem.

Vi befinner oss i brytpunkten mellan det auktoritära och det demokratiska styret. Washington Post gjorde nyligen en undersökning som visar att en tredjedel av världens befolkning lever i ett land där demokratin är på tillbakagång. I Europa har populistiska partier, i synnerhet på högerkanten, tredubblat sitt väljarstöd under de senaste tjugo åren och idag är det elva länder i EU som har ett populistiskt parti i regeringsställning.

Utgångspunkten måste vara att alla partier står på en gemensam demokratisk grund.

Bara några månader innan valet slog FN larm om att Sverige inte gör tillräckligt för att skydda sina minoriteter. Muslimer, judar, romer och afrosvenskar är särskilt utsatta och FN riktade hård kritik mot att Sverige systematisk misslyckas med att klara upp hatbrotten.

I ett pluralistiskt samhälle som välkomnar yttrandefriheten är det naturligt och bra att det finns ett politiskt spektrum av ideologier. I Sverige har vi ett flerpartisystem som bejakar detta, men utgångspunkten måste vara att alla partier står på en gemensam demokratisk grund. En demokrati som inte handlar om majoritetens förtryck av de svaga utan där de mänskliga rättigheternas ställning i samhället är orubbliga och icke förhandlingsbara.

Genom vårt arbete har vi sett att de med kunskap i dessa frågor är mer benägna att agera när de ser något rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt hända.

I år firar Sverige att det snart är hundra år sedan den allmänna rösträtten och demokratin infördes. Det är en demokrati som är värd att skydda.

Vi på Teskedsorden är övertygade om att utbildningen i den demokratiska värdegrunden måste börja tidigt. Genom vårt arbete har vi sett att de med kunskap i dessa frågor är mer benägna att agera när de ser något rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt hända. Det är viktigt att vi tar tillvara på den inneboende handlingskraften som varje människa besitter.

Demokratin måste ständigt försvaras och motiveras och det krävs att både politiker och medborgare håller emot de krafter som vill förgöra den.

Demokratin måste ständigt försvaras och motiveras och det krävs att både politiker och medborgare håller emot de krafter som vill förgöra den. Oavsett vilken färg den nya regeringen har så hoppas vi på Teskedorden att frågan om alla människors lika värde tas på allvar och att den demokratiska värdegrunden förblir en orubblig princip i det svenska styret.

Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare på Teskedsorden.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips