Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Överdrifter och snäva perspektiv om vindkraften

Henrik Wachtmeister och Jan Hedman, båda representanter för organisationer som motarbetar vindkraft, hävdar i en debattartikel (2/6) att om Sverige skall fortsätta att bygga ut vindkraften så kommer Sveriges natur att omvandlas till ett industrilandskap. De vänder sig också mot att Sverige skall kunna exportera el till våra grannläder och på så sätt bidra till minskade utsläpp. Argumenten innehåller både kraftiga överdrifter och ett snävt nationellt perspektiv.

Wachtmeister och Hedman har rätt i att Sverige har ovanligt goda förutsättningar för att producera vindkraft till en mycket låg kostnad. Kombinationen av goda vindlägen, låg befolkningstäthet och en tuff miljölagstiftning gör också att vi kan bygga ut vindkraften med stor hänsyn till både natur och närboende samtidigt som vi gör en stor klimatinsats. Att framställa en fortsatt utbyggnad som att hela det svenska landskapet kommer att industrialiseras är direkt felaktigt och liknar skrämselpropaganda. Fram till år 2020 visar tillgängliga prognoser att det kommer att byggas drygt 1 000 nya vindkraftverk i Sverige, utöver de cirka 2 700 som redan finns. Detta kommer tack vare effektivare teknik i de nya vindkraftverken leda till att produktionen fördubblas jämfört med idag. Trots en sådan kraftig utbyggnad kommer vindkraftverken, inklusive skyddsavstånd, bara täcka en yta på cirka en halv promille av Sverige totala yta. Ungefär lika stor yta som tas i anspråk av gruvindustrin eller alla golfbanor i Sverige. Knappast ett industrialiserat landskap. Visst kommer fler vindkraftverk att synas i landskapet men de allra flesta människor kommer inte att beröras av utbyggnaden.

Wachtmeister och Hedman anklagar vidare miljörörelsen för att inte bry sig om miljön eftersom de ställt sig positiva till vindkraften. De har missat att det går utmärkt att vara både naturvän och förespråkare av vindkraft. Naturskyddsföreningen har till exempel mycket riktigt ställt sig positiva till en fortsatt vindkraftsutbyggnad, samtidigt ställer de tuffa och tydliga krav på vindkraftsplaceringar med hänsyn till lokala miljövärden. En pragmatisk inställning som visar på att det inte behöver finnas en konflikt mellan en fortsatt vindkraftsutbyggnad och stort hänsynstagande till den lokala miljön.

Representanter för motståndsgrupper till vindkraft envisas också med att elproduktionen endast skall ses från ett nationellt perspektiv, trots att så inte har varit fallet sedan den gemensamma nordiska elmarknaden infördes för snart 20 år sedan. Det nationella perspektivet blir ännu mer förlegat när vi nu också inför en gemensam Europeisk energimarknad. Andelen fossil elproduktion i Europa är över 50 procent. Att i detta läge kräva att Sverige, trots så goda förutsättningar, inte skall kunna bidra till att sänka utsläpp i våra grannländer kan inte ses som något annat än protektionistiskt och oansvarigt. Vad skulle hända om vi överförde detta tankesätt med exportbegränsningar till andra branscher? Om utgångspunkten är att vi endast skall producera varor för en hemmamarknad så blir det omöjligt att ha kvar någon industri överhuvudtaget i Sverige.

Studier inom detta område bekräftar också att en större gemensam elmarknad med en fortsatt utbyggnad av den förnybara energin ger lägre utsläpp, lägre och stabilare elpriser och bättre försörjningstrygghet. En återgång till en nationell elmarknad innebär tvärtom högre totala utsläpp, högre elpriser och sämre försörjningstrygghet. En utveckling som varken skulle gynna miljön, konsumenterna eller industrin.

Anton Steen

Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare