Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/Patientsäkerheten äventyras: "Privatiseringar är inte lösningen på sjukvårdens svårigheter"

På nytt får vi bevis för vad som händer när viktiga offentliga uppdrag läggs över på privata aktörer. Region Dalarna hotas nu av att behöva ställa in alla planerade operationer från och med måndag. Varför då? Jo, för att det bolag som vann upphandlingen för att förse Regionens sjukvård med engångsmaterial inte kan hålla sina utfästelser.

De som kan erbjuda det billigaste alternativet vinner upphandlingen, uppenbarligen utan att kunna garantera att utföra den tjänst man sålt

Kanske var upphandlingsunderlaget för dåligt, men vi får väl ändå förutsätta att man begärde att bolaget just skulle klara av att förse oss med de material vi behövde.

Det som händer vid alla dessa offentliga upphandlingar är att det blir ett slags "race to the bottom". De som kan erbjuda det billigaste alternativet vinner upphandlingen, uppenbarligen utan att kunna garantera att utföra den tjänst man sålt.

Man kan tycka att varningsklockorna borde ringt både hos tjänstemän och politiker i varuförsörjningsnämnden när det var just Apotekstjänst AB som var det billigaste alternativet.

När man förra gången vann upphandlingen om att förse landstingen med dosläkemedel uppstod även då problem. Bolaget har uppenbarligen inte dragit lärdom av det utan i stället valt att fokusera på att vinna upphandlingar till vilket pris som helst och det har ju visat sig vara lönsamt. 2018 gjorde Apotekstjänst AB en vinst på 54 miljoner.

I slutändan är det vi medborgare och patienter som får betala räkningen. Patientsäkerheten äventyras. Finns det inte kanyler eller operationshandskar kommer inte sjukvården att kunna utföra sitt uppdrag. Att Region Dalarna så länge kunnat klara av sjukvården medan andra regioner redan fått ställa in operationer beror baland annat på den solidaritet som finns internt bland personalen som gör sitt yttersta för att hjälpa varandra och också att vi hittills har haft vår egen interna distribution väl organiserad och i egen regi.

Jag hoppas att detta fiasko kan vara en varning för Region Dalarnas borgerliga majoritet att privatiseringar är inte lösningen på sjukvårdens svårigheter. Tvärtom, är lösningen att se till att så få saker som möjligt privatiseras.

Maja Gilbert Westholm, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips