Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Problemet är att otryggheten ökat på arbetsmarknaden

När vi läser Nyamko Sabunis och Monica Lundins artikel måste vi fråga oss om de verkligen känner till hur det ser ut på svensk arbetsmarknad idag? För problemet är inte att anställda har för mycket trygghet. Problemet är tvärtom att otryggheten har ökat genom timanställningar, visstider och andra osäkra anställningar

 Att då, mitt under den högsta arbetslösheten på mycket länge, kraftigt försämra människors anställningsskydd skulle givetvis förvärra problemen. Att Sabuni dessutom använder sexuella trakasserier som ett argument är direkt stötande. Det är tack vare anställningstryggheten som våra medlemmar vågar säga ifrån mot missförhållanden utan att behöva vara rädda för att förlora jobbet.  

Faktum är att dagens svenska arbetsrätt är betydligt mer flexibel än de regler som finns i jämförbara länder. Redan idag måste en anställd ha tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet. Turordningslistor beslutas genom förhandlingar med det lokala facket. Dessutom har Sverige mycket generösa regler för provanställning. Lagen om anställningsskydd, LAS, har dessutom förändrats många gånger sedan 70-talet.

Spelreglerna på svensk arbetsmarknad bör avgöras av arbetsmarknadens parter, inte av politiker

Utifrån det har vi förhandlat fram kollektivavtal med våra motparter. Coronakrisen är ett bra exempel på att denna svenska modell fungerar. Bara under de senaste månaderna har vi slutit korttidsavtal som omfattar över 400 000 personer. Därför är hotet om lagstiftning svårt att förstå. Spelreglerna på svensk arbetsmarknad bör avgöras av arbetsmarknadens parter, inte av politiker. Det är därför en enig svensk fackföreningsrörelse, såväl LO som TCO och Saco, bestämt avvisat förslagen från den så kallade LAS-utredningen. Vår uppmaning till er och andra politiker är därför att inte gå vidare med utredningens förslag. Låt parterna göra upp om spelreglerna på arbetsmarknaden.

Susanna Gideonsson

ordförande LO

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips