Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Psykisk ohälsa allt vanligare i Dalarna

Psykisk ohälsa är en snabbt växande utmaning för folkhälsan. I Dalarna uppger mer än var sjunde invånare att de lider av nedsatt psykiskt välbefinnande. Nästan en miljon svenskar i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa och så många som varannan kommer att drabbas någon gång i livet.

Annons

På bara fem år har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat med 95 procent i Dalarna. Den vanligaste och snabbast växande orsaken är stress. Ökningen är dramatisk på hela arbetsmarknaden: Mellan 2010 och 2015 ökade sjukskrivningarna till följd av upplevd stress med 119 procent i Sverige.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Dalarna ska bli bättre"

Psykisk ohälsa orsakar mycket stort personligt lidande. Drabbade upplever försämrad livskvalitet, isolering, diskriminering och stigmatisering. Dessutom kostar psykisk ohälsa samhället stora belopp: Kostnaderna har beräknats till 70 miljarder kronor per år i Sverige. Det finns alltså stora pengar att spara genom insatser för att förbättra hälsan.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Staten ska inte pressa sjuka"

Men trots att antalet sjukskrivna till följd av psykisk ohälsa har ökat kraftigt, vet vi inte säkert varför. Forskning visar bland annat på ett samband med faktorer i arbetsmiljön.

Men trots att antalet sjukskrivna till följd av psykisk ohälsa har ökat kraftigt, vet vi inte säkert varför. Forskning visar bland annat på ett samband med faktorer i arbetsmiljön. Forskning pågår på flera områden för att öka vår kunskap om psykisk ohälsa och hur den kan förebyggas och behandlas. Om vi ska lyckas vända den negativa och kostsamma trenden krävs ytterligare satsningar på forskning för att öka kunskapen och hjälpa de drabbade tillbaka i arbete.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Arbetsmiljön blir tuffare - den psykiska ohälsan måste tas på allvar"

För varje krona som används till sjukvård går i dag samtidigt två öre till medicinsk forskning. Det är för lite. Vi vill att de offentliga investeringarna i medicinsk forskning på sikt fördubblas och motsvarar fyra öre per vårdkrona.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Vi kan spara miljarder på psykisk ohälsa"

Genom ökade satsningar på medicinsk forskning och dess tillämpning kan vi fortsätta att utveckla nya och bättre sätt att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Så skapar vi ett friskare Dalarna.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Stort folkligt stöd för satsningar på medicinsk forskning"

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer

Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges Läkarförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons